Vatikan müzeleri veya Vatikan Müzesi kompleksi barındırdığı tarihi, dini ve sanat eserleri ile, Katolik Hristiyanlığın merkezi olan İtalya Roma Vatikan şehir devleti içerisinde bulunmaktadır. Her yıl milyonlarca insanın gerek hacı olmak için, gerekse merak edip gitmiş olduğu ve 5 km²’lik yüzölçümü olan Vatikan, barındırdığı çeşitli ülkelerin ve medeniyetlerin tarihi eserleri, dönemlerinin ünlü mimarlarının ve sanatçılarının yaptığı sanat eserleri ile kültür turizmini her daim canlı tutmaktadır.
Vatikan Şehir Devleti’nin 162.000 m²’lik alanı Vatikan müzeler kompleksi tarafından kullanılmakta olup içerisinde birçok müze barındırmaktadır. Bu kadar büyük bir alanın içindeki ziyaretçiye açık olan tarihi eserleri ve alanları gezmek birkaç gününüzü alabilmektedir ve buna Sistina şapeli, Raphael odaları ve saraylar dâhildir.
Vatikan müzeleri içinde bulunan çeşitli ve tarihi eserler; heykeller, duvar ve tavan resimleri, rölyefler, gizlenmiş geçitler, gizli ve ilginç bilgiler bulunmaktadır. 500 yıllık müze, dünyadaki en ilginç ve gösterişli tarihi ve sanat eserleriyle doludur. Aynı zamanda dünyanın en çok ziyaret edilen müzeler arasında bulunmaktadır.
Vatikan Müzeleri fotoğrafları için tıklayınız
Vatikan Müzeleri Ziyaret Saatleri ve Giriş Bilgileri 2024
Vatikan müzesine birçok şekilde ve birçok siteden interneti kullanarak online bilet alabilirsiniz. Aşağıdaki linklerde vereceğimiz şekilde bunu Vatikan Müzeleri resmi web sitesi içinden de alabilirsiniz. Bu anlamda bilet fiyatları çok farklılık göstermektedir. Ancak müzesinin gişesinden bilet aldığınızda tam bilet fiyatı 20 Euro’dur. 25 yaş altı tüm öğrencilere ise 8 Euro’dur. Hangi tür bileti alırsanız alın giriş için sırada beklemek istemiyorsanız 5 Euro daha vermek durumundasınız. Tabi Vatikan müzesi için rehberli bir tur istiyorsanız en ucuz fiyatlar 170 Euro’dan başlamaktadır.
Vatikan müzelerine ücretsiz giriş de bulunmaktadır. Her ayın son Pazar günü, 27 Eylül Dünya Turizm Günü Vatikan müzeleri ücretsiz gezilebilir. Ayrıca altı yaşın altındaki çocuklar, engelli insanlar (sertifikaları ile ve tek başlarına gezemeyecek durumda ise bir arkadaşları ile birlikte), Arkeoloji, Sanat Tarihi, Mimarlık ve Etnoloji alanlarındaki üniversite öğretmenleri yine müzeye ücretsiz girebilmektedirler.
Vatikan müzeleri ziyaret saatleri ise Pazartesi’den Cumartesi’ye 09:00 ile 18:00 arasıdır. Ancak son giriş 16:00’da yapılmaktadır. Vatikan müzeleri ayın son pazarı hariç diğer Pazar günleri kapalıdır. Ayın son pazarı 09:00 ile 14:00 arası giriş yapılabilir ve dediğimiz gibi son pazar günleri bedavadır. Son giriş ise 12:30’dur.
Ayrıca aşağıdaki ilgili linklerde Vatikan devletinin 2019 resmi tatil günlerine ait çizelge mevcuttur ki müze resmi tatil günlerinde kapalıdır. Vatikan Müzesi’ni ziyaret edeceğiniz zaman aklınızda tutmanız gereken ilk bilgi ise, yaz aylarında müzeye giriş için sırada en az iki saat bekleyebileceğinizdir. Kış aylarında bu süre biraz azalabilir. Müzenin bedava olduğu her ayın son pazar günü de sıra aşırı kalabalıktır ve zaman da zaten kısadır.
Vatikan Müzesi Tarihçesi
Vatikan Müzesi, aslında bir müzeler topluluğudur ve müzenin temeli, 16.yy. başlarında Papa II. Julius’un sanata olan sevgisi nedeniyle, bugün Cortile Ottagono denilen müzenin içindeki bir iç avluya topladığı heykeller ile atılmıştır. Diğer Roma müzeleri gibi gayet detaylıdır. Burayı ‘ata saldıran aslan’ lahdinden tanıyabilirsiniz. Ancak Vatikan müzeleri kompleksi bu şekilde ilk olarak tarihte yerini alsa da müze asırlar boyunca papaların topladığı sanat, arkeoloji, antropoloji eserlerin bir toplamıdır. Bundan dolayı Vatikan müzelerinin tarihi, aslında eserlerin içinde bulunduğu sarayların, şapellerin, odaların tarihçesi ile başlar. Çünkü göreve gelen her Papa, Vatikan sarayları veya odaları içerisine eserler yaptırmış veya toplamıştır. Fakat yukarıda da dediğimiz gibi Papa II. Julius’a kadar olan eserler özel kullanım içindir. Dolayısıyla Vatikan müzesi aşağıda okuyacağınız üç yer ile başlamıştır.
Niccoline Şapeli
Bu şekilde bakıldığında ilk sırayı Apostol Sarayı (Apostolik Saray ya da Kutsal Makam) içindeki Niccoline Şapeli ile Borgia Daireleri alır. Niccoline şapeli adını Papa V. Nicholas’tan almıştır. Çünkü onun emriyle İtalyan ressam Fra Angelico 1447 – 1451 yılları arasında buraya enfes duvar resimleri ve freskler yapılmıştır ve bu resimler Hristiyanlık hümanizmini yansıtmaktadır. Bu eserler 500 yıl sonra 1995 ve 1996 yılları arasında zamanının modern teknikleri ile restore edilecektir.
Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli
Sistina şapeli, Vatikan Müzeleri içerisindeki en ilginç yerlerden biridir ve bu özelliğini günümüze kadar kaybetmediği gibi bundan sonra da kaybetmeyecektir. Öyle ki günümüzde bile hala Michelangelo’nun yaptığı ve şapeli boydan boya saran resimlerde ve dönemin İtalyan ressamlarının yaptığı fresklerde sırlar, gizler aranmaktadır. Bu sanat eserleri arasında Adem’in yaratılışı, Son hüküm, İlk günah gibi betimlemeler sanat dünyasında hala tartışmalara sebep olmaktadır.
Sistina Şapeli, aslında Magna şapeli (Cappella Magna) üzerine Papa IV. Sixtus tarafından 1475 -1483 yılları arasında yaptırılmıştır. Şapel yapıldığı zamanda, Kudüs’teki Süleyman mabedi ile aynı boyutlarda olduğuna inanılmaktadır. Bu anlamda Ayasofya ile yolu kesişmektedir.
Papa IV. Sixtus döneminde bir grup İtalyan Rönesans ressamı (Sandro Botticelli, Pietro Perugino, Pinturicchio, Domenico Ghirlandaio ve Cosimo Roselli) Musa’nın Hayatı ve İsa’nın Hayatı’nı betimleyen freskler yapmıştır. Bu fresklerin yapımı iki yıl sürmüş ve şapel aynı papa tarafından 1483 yılında kutsanarak Bakire Meryem’e adanmış ve ayine açılmıştır.
Tam 15 yıl sonra da 1508 yılında Papa II. Julius, bir heykeltıraş olan Michelangelo’yu görevlendirerek Sistina şapeli tavanındaki şaheserleri yaptırmıştır. Michelangelo aslında bu iş için başlarda isteksizdir çünkü Papa’nın mezar heykelleri ile uğraşmaktadır. Ancak Sistina şapeli tavan resimlerini dört yılda bitirmiştir. Resimler bitirildikten sonra Roma Fransızlar tarafından yağmalanmış ve Michelangelo 1535 ile 1541 yılları arasında şapele geri dönerek Son Hüküm isimli eserini de yapmıştır.
1483 yılından beri Sistina şapeli başta Avrupa olmak üzere tüm dünyanın ilgisini çekmekte ve her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Sistina şapeline girişte müzelerin haricinde bazı kurallar mevcuttur. Bu kurallar aşağıda detaylıca açıklanacaktır.
Borgia Daireleri veya Borgia Dairesi
Borgia daireleri, Papa V. Nikolas’ın halefi Papa VI. Alexander’ın Apostol Sarayı içerisinde kişisel kullanımı için yaptırdığı dairelere denilmektedir. Bu dairelere veya özel kullanım alanlarına Pinturicchio olarak bilinen ünlü İtalyan ressam Bernardino di Betto Betti tarafından duvar resimleri ve freskler yapılmıştır. 1492 – 1494 yılları arasında yapılan bu resimlerin görülmesi için, 19.yy’ın gelmesi beklenecektir. Bugün bu odaların çoğu 1973 yılından beri dünya Modern Din Sanat Koleksiyonu’nu barındırmaktadır ve Papa VI. Paul tarafından açılmıştır.
Yukarıda belirttiğimiz üzere Vatikan müzelerinin tarihçesi bu üç yer ile başlamış ve günümüze gelene kadar genişlemiştir. 1981 yılında ise müze son halini almıştır.
Vatikan Müzeleri Eserleri ve Galerileri
Vatikan müzesi çok geniş bir alana yayılmakla birlikte bir müzeler bütünüdür. Bu müzeler çeşitli saray denilen yapıların içerisindedir ve her biri farklı bir konsepti ve dönemi yansıtmaktadır. Eğer gezi için Vatikan müzesine gidecekseniz en az bir gününüzü ayırmalısınız. Ancak bir tarih ve sanat meraklısı iseniz bir gün yetmeyebilir.
Vatikan Müzeleri Nasıl Gezilir?
Vatikan müzeleri içerisinde 26 adet müze bulunmaktadır. Bu müzelerin her gibi kendi alanında önemli tarihi eserlere ve sanat eserlerine sahiptir. Bu müzeler de kendi içlerinde odalara ayrılmış olup eserler dönem dönem veya yine konularına göre sergilenmektedir. Bir örnek vermek gerekirse Vatikan Gregoryen Mısır Müzesi altı oda ve bir terasa sahiptir ve adından da anlaşılacağı gibi sadece antik Mısır eserleri galerisidir. Bu müzenin ilk odasında epigrafik eserler, ikinci odasında da antik Mısır cenaze töreni eserleri ve bilgileri mevcuttur. Bir başka odada antik Mısır ve antik Roma konusu işlenmiş ve bu konuya göre eserler sergilenmiştir. Müzedeki ziyaretçi gezi planı veya şeması her müzenin her odasını tek bir yönde gezilmesine olanak sağlamaktadır.
Görüldüğü üzere Vatikan müzesi içinde bulunan 26 ayrı konudaki bir müzeyi bile gezmek en azından iki saat alacaktır. Eğer Vatikan müzesini gezecekseniz, gitmeden önce internetten kesinlikle iyi bilgi edinmeli veya müze hakkında bir broşür edinilmelidir.
Yirmi altı müzeyi gezi şeması dâhilinde ve sırasıyla kısaca tanımak gerekirse;
Gregoryen Mısır Müzesi (Gregorian Egyptian Museum)
1839 yılında XVI. Papa Gregory girişimiyle kurulmuştur. Altı odası ve bir terası bulunmaktadır. Çeşitli hiyeroglif yazılar, antik Mısır maskeleri, mumyalar ve mumya lahitleri, Mısır tanrıları heykelleri ve işadamı olan Carlo Grassi’nin Papa XII. Pius’a armağan ettiği heykelcikleri kapsamaktadır. Vatikan Mısır müzesi büyüktür ve İstanbul Arkeoloji müzeleri içerisindeki eserler ile kıyaslandığında daha kapsamlıdır.
Pio Clementino Müzesi (Pio Clementino Museum)
Bu müze 10 odadan oluşmaktadır. Papa II. Julius’un (1503 – 1513) orijinal koleksiyonunu barındırmaktadır ve çok özel eserler mevcuttur. Özellikle Hayvanlar Salonu, Heykeller Salonu, Musa Salonu, Yunan Haçı Salonu görülmeye değerdir. Buradaki eserler çeşitli kazılardan çıkartılan veya koleksiyoncuların bağışladığı tarihi eserlerdir.
Lapidary Müzesi (Lapidary Gallery)
Bu müze altı bölümden oluşmaktadır ve Roma tarihi ve sanatı ile ilgili eserleri barındırmaktadır. Örneğin Roma imparatorları büstleri, din ile ilgili eserler, Roma ordusu ve yapısı ile ilgili bilgiler ve eserler bu müzededir.
Gregoriano Profano Müzesi (Gregoriano Profano Museum)
1844 yılında kurulan müzeye asıl eserler 1960’lı yıllarda getirildi. Müzede özellikle Roma ve diğer yerlerdeki kazılardan çıkartılan çeşitli heykeller ve tarihi eserler sergilenmektedir. Özellikle Partenon eserleri, Athena ve Maryas heykelleri görülmeye değerdir.
Pius-Hristiyan Müzesi (Pius-Christian Museum)
Papa IX. Pius tarafından 1854 yılında kurulan müze 7 bölümdür ve ilk Hristiyanlık zamanından kalma eserler mevcuttur. İyi Çoban ve Jonah heykeli 3.yy.’dan kalmadır. Ayrıca birçok lahit ve lahit yazısı da yine bu bölümde sergilenmektedir. Bu bölümde ilk Hristiyanların yaptığı birçok eser bulunmaktadır.
Yahudi Lapidarium Müzesi (Jewish Lapidarium)
Özellikle Yahudi yazıtlarını içeren bölümde kazılardan çıkartılan yazıtlar bulunmaktadır. İki yüzyıldan fazladır çeşitli yerlerde yapılan kazılarda bulunmuştur. Bu yazıtlar antik çağlara ait olup Yahudi geleneklerini ve yaşantılarını anlatmaktadır.
Etnoloji Müzesi (Ethnological Museum)
1925 yılında Vatikan sarayında düzenlenen bir sergi sonucunda bu müze kalıcı bir hale gelmiştir ve 1970 yılında şimdiki yerine taşınmıştır. Etnoloji müzesi bölümünde kalıcı ve geçici sergiler sergilenmektedir. Burada dünyanın çeşitli yerlerinden çeşitli sanat eserleri sergilenmektedir. Afrika’dan totem maskesi ve Çin’den antik elişi eserleri bunlara örnektir.
Hristiyan Müzesi (Christian Museum)
Bu müze üç bölümdür ve özellikle Vatikan belgelerini ve diğer sanat eserleri sergilemektedir. 1757 yılından beri açık olan müzedeki belgeler çeşitli konulardadır. Tabi ki burada gizli belgeler sergilenmemektedir.
Aldobrandini Düğünü Odası veya Samson Odası (Room of the Aldobrandini Wedding)
Bu oda tavandaki freskleri nedeniyle Samson Odası olarak da anılmaktadır. Tavanda Guido Reni’nin yaptığı eserler (Gazze Kapısı, Filistinlileri Öldürmek)’den dolayı bu ismi almıştır. Odanın tabanı mozaik kaplıdır ve duvarlarında çeşitli dönemlerin ressamlarının eserleri yer almaktadır; Roma dönemi eserlerinden Aldobrandini Düğünü, Tor Marancia Kahramanları, Aziz Basil’in kadın figürü bunlara örnek gösterilebilir.
Çağdaş Sanat Koleksiyonu Müzesi (Collection of Contemporary Art)
Dokuz odadan meydana gelmektedir. Müzede Van Gogh eserleri, Marino Marini heykelleri ile çeşitli ressam ve heykeltıraşların eserleri bulunmaktadır. Rodin’in Düşünen Adam heykeli de bu müzededir. Düşünen Adam heykelinin dünya üzerinde yirmiden fazla kopyası bulunmaktadır. Burada bulunan Düşünen Adam heykeli ise yapılmış ilk heykeldir ve bu müzeye getirilmeden önce Roma’daki Pantheon önünde sergilenmiştir.
Raphael Odaları (Raphael’s Rooms) ve Vatikan Müzeleri Eserleri
Vatikan Müzesi’ne Sistina şapeli gibi burası da milyonları kendisine çekmektedir. Raphael Odaları toplamda dört odadan meydana gelmektedir; Konstantin, Heliodorus, Segnatura ve Borgo’da Ateş Odası. Odalardaki tüm resimler 1508 ile 1524 yılları arasında Raphael ve öğrencileri tarafından yapılmıştır ve gerçekten muhteşemdir. Tüm duvarlar ve tavan baştanbaşa resimlerle donatılmıştır ve Raphael Odaları ziyaretçiyi kendisine hayran bırakmaktadır.
Vatikan Müzeleri Niccoline Şapeli Eserleri (Niccoline Chapel)
Beş yüz yıllık Hristiyan âleminin hümanizmini anlatan duvar resimleri ile donanmıştır.
Immaculate Conception Odası (Kusursuz Anlayış), (Room of the Immaculate Conception)
Raphael odalarının hemen yanında bulunan bu oda, 1854 yılında Kusursuz Anlayış isimli dogmanın ilan edilmesiyle ziyaret açılmıştır. Tüm duvarlar ve tavan resimler ve fresklerle süslüdür. Zemin mozaik kaplı olmakla birlikte Roma’nın kuruluşunu çağrıştırmaktadır.
Vatikan Müzeleri Gregoryan Etrüsk Müzesi Eserleri (Gregorian Etruscan Museum)
1837 yılında açılmış olan müze dokuz odadır. Roma kentinin kuruluşunda da kendisinden bahsettiren Etrüskler için kurulmuş bir müzedir. Roma’nın antik zamanlarından kalan çeşitli tarihi eserleri, maskeleri, vazoları ve günlük yaşama dair antik eşyaları ve mimari parçaları görmek mümkündür.
Chiaramonti Müzesi (Chiaramonti Museum)
Vatikan müzesi içerisinde uzun bir sundurma altına yapılmıştır ve tek bölümdür. M.S. 2.yy’a ait Herkül (Yunan mitolojisinde Herakles olarak kahraman, Roma mitolojisinde Herkül olarak geçmektedir) heykeli ile birlikte Helenistik dönem ve Roma dönemine ait birçok heykel ve büst burada bulunmaktadır. Buradaki heykellerin penisleri incir yaprağı ile 1563 yılında yayınlanan bir fermanla kaplanmıştır ve emri veren de Papa IV. Paul’dur.
Vatikan Müzeleri New Wing Müzesi Eserleri (New Wing)
Bu müze aslında Chiaramonti müzesinin devamı gibi olsa da mimari olarak ayrılmaktadır. Mimarisi Roma dönemi binalarını yansıtmaktadır. Bundan dolayı zemindeki mozaiklerden oluşturulmuş mermer plakalar da buna uygun hale getirilmiştir. Klasik heykellerin sergilendiği bu bölümdeki heykeller Napolyon’un Fransa’ya götürdüğü heykelleri kapsamaktadır. Bu bölümde özellikle Nil heykeli ve Tavus kuşları görülmeye değerdir.
Lapidario Profano Müzesi (Lapidario Profano ex Lateranense)
Yahudi ve Hristiyan yazıtlarının bulunduğu bu bölüm 1981 yılında açılmıştır. Aslında 19.yy’ın ortalarında Vatikan Sarayları içerisindeki ve diğer şehirlerde bulunan yazıtların bir araya getirildiği bir müzedir. Müzede 3430 adet kitabe bulunmaktadır.
Hristiyan Lapidarium Müzesi (Christian Lapidarium)
19.yy. ortalarında oluşturulan müzede Hristiyanlık dinine ait birçok yazıt bulunmaktadır ve bu yazıtlar Roma kentinin çeşitli yerlerinden, kiliselerden toplanmıştır. Bu koleksiyon içerisinde mezar yazıtları, kil yazıtlar ve tuğla üzerine yazıtlardır. Hristiyanlığın ilk yıllarından günümüze kadar gelen tarihlendirmede birçok yazıt sergilenmektedir.
Vatikan Müzeleri Pinacoteca Sanat Müzesi Eserleri(Pinacoteca Museum)
1932 yılında Papa XI. Pius tarafından açılan müzenin binasını mimar Luca Beltrami tasarlamıştır. Müzede bulunan resimler 1790 yılında Papa VI. Pius tarafından toplanmaya başlanmıştır ve o zamanki eser sayısı toplamda 118’dir. Bugün ise bu sayı 460’tır. Toplamda altı odadan meydana gelen müzede 12.yy.’dan 15.yy’a kadar çeşitli dini resimler mevcuttur.
Taşımacılık Müzesi (Carriage Pavilion)
1973 yılında Vatikan müzesi içinde Papa VI. Paul tarafından açılan bu bölümde, Papa ve kardinallerin kullandıkları faytonlar ve Vatikan’da kullanılan ilk otomobil sergilenmektedir. Bunun yanı sıra Porsche tarafından tasarlanmış olan 460 Nürnberg limuzini ve Vatikan’a gelen ilk Mercedes de bu müzede bulunmaktadır.
Vatikan Müzeleri Profane Müzesi Eserleri (Profane Museum)
1767’de açılan müze bölümündeki eserler, 1761 yılında toplanmaya başlamıştır. Müze 5 bölümden oluşmaktadır ve içerisindeki eserler, insan vücudundan, Papalık nümizmatik koleksiyonuna kadar çok çeşitli tarihi eserler içermektedir.
Aziz Peter Şehit Şapeli (Chapel of St. Peter Martyr)
Ufak bir bölüm olsa da 1566 ve 1570 yılları arasında yapılmıştır. Duvarlar freskler ve resimlerle süslüdür. Şapeldeki eski Sancta Sanctorum kalıntıları kutu içinde de sergilenmektedir.
Vatikan Müzeleri Sistina Şapeli (Sistine Chapel)
Müzenin gezi alanının sonlarına doğru olan Sistina şapeli hakkında yukarıda bilgi vermiştik. Ancak buraya girişte çok özel kurallar mevcuttur. İçeride Vatikan müzesi korumaları ile birlikte polis de bulunmaktadır ve fotoğraf çekilmesine kesinlikle izin verilmemektedir. Flaşlı, flaşsız ve cep telefonu ile fotoğraf çekenler şapelden hızlıca çıkartılmaktadır. Ayrıca şapeldeki ziyaretçi sayısını sınırlandırmak için ziyaretçiler belirli kişi sayısına göre alınmaktadır. Kenarlardaki mevcut olan oturaklar haricinde bir yere oturmak ve yere uzanmak yasaktır (denediğimiz için biliyoruz!).
Borgia Daireleri (Borgia Apartment)
Vatikan Müzesi Borgia Daireleri de toplamda altı bölümden oluşmaktadır. Tüm duvarlar resimler ve rölyeflerle kaplı olup Vatikan Müzeleri Modern Dini Sanat Koleksiyonunun da bir kısmını barındırmaktadır.
Papa VIII. Urbanus Şapeli (Chapel of Urban VIII)
Papa’nın kendi adına yaptırdığı bir şapel olup bir tarafının uzunluğu sadece beş metredir. Duvarlar fresklerle kaplıdır ve insanların ulaşabileceği yerlerde fresklerin önünde camekânlar mevcuttur. Çünkü odanın orijinalliği hala korunmaktadır. Raphael odalarının hemen yanındadır.
Chiaroscuri Odası (Room of the Chiaroscuri)
Bu oda müzedeki gezilecek son yer olup Orta çağdan kalmadır ve dönemin papaları tarafından özel amaçlı kullanılmıştır. Tüm oda resimlerle kaplı olup, resimdeki azizlerin altlarında bulunan çizimlerdeki mermer kabartmaları azizlerin şehitliğini hatırlatmaktadır. Burada bulunan bazı resimleri yine Raphael yapmıştır.
Vatikan Müzesi Giuseppe Momo Spiral Merdiveni (Giuseppe Momo spiral staircase)
Vatikan müzesi içerisinde görülecek son şey ise Giuseppe Momo’nun tasarlayıp yaptığı spiral merdivendir. Aslında bu merdiven ne yazık ki çoğu kişi tarafından Bramente’nin yaptığı merdivenlerle karıştırılmaktadır. Oysa Bramente’nin yapmış olduğu merdivenler sütunludur.
Vatikan Müzeleri Dikkat Edilecekler
Vatikan müzesine giriş sıkı koruma altında yapılmakta ve ziyaretçiler aranmaktadır. Günün herhangi bir saati müze kalabalık olacağından fotoğraf çekmek istediğinizde çok beklemek durumunda kalabilirsiniz. Müzeye gitmeden önce kesinlikle bir broşür edinerek hangi odada hangi eserlerin olduğunu kesinlikle öğrenmelisiniz. Görmek istediğiniz bir eserin yanından geçseniz bile fark etmeyebilirsiniz. Müzeye giriş özellikle sabah erken saatlerinde çok yoğun olmaktadır. Her ne kadar etrafta polis de olsa cep telefonu gibi eşyalarınızı mümkünse ön ceplerinize koyunuz.
Çıkışta Momo merdivenlerine gelmeden önce Vatikan müzesi hediyelik eşya bölümü mevcut. Buradaki kitaplar Vatikan ve Roma hakkında kolay kolay bulamayacağınız mimari ve sanatsal içerikli kitaplardır, buraya uğramadan müzeden ayrılmayın deriz.
Vatikan Müzesi Postanesi
Vatikan müzesi çıkışında Momo’nun tasarladığı merdivenlerin altındaki alanda bir Vatikan postanesi mevcut. Cep telefonları çıktı çıkalı kimse mektup, kart postal yollamasa da buradaki postaneden Vatikan temalı kartpostal yollayabilirsiniz. Eminiz yolladığınız kişi çok şaşıracaktır.
Vatikan Müzeleri Arkeolojik Alanları Eserleri
Vatikan müzeleri içerisinde iki adet arkeolojik alan mevcuttur. Biri Via Triumphalis Nekropolisi, diğeri ise John Lateran Kazı Alanı’dır.
Nekropolis Alanı (Necropolis of the Via Triumphalis)
Roma hukuku, hijyen ve güvenlik sebebiyle ölülerin gömülmesi ve yakılmasını yasakladığından dolayı Roma kenti yol boyunca mezarlıklara sahip olmuştur. Bu nekropol alanı da Vatikan müzelerinin etrafındaki mezarlıklardır ve ziyarete açıktır. Burada yapılan çalışmalar ve kazılar Pagan kültüründe cenaze uygulamaları hakkında derinlemesine bilgiler vermiştir.
Aziz John Lateran Kazıları (Excavations of St. John Lateran) ve Vatikan Müzeleri
Vatikan müzelerinin inşa edildiği alanda yeraltında yapılan kazılardır. İlk imparatorluk çağından kalmış olan evlerin ve diğer yapıların tüm özellikleri ziyaretçide hayranlık uyandırmaktadır.
Ayrıca İlgili Linkler:
Vatikan Müzesi fotoğrafları
Roma gezilecek yerler listesi
Dünyadaki ve Türkiye’deki önemli müzeler
Vatikan müzeleri bilet uygulaması
Vatikan müzesi yıllık ziyaret planı