Sahip Ata Müzesi fotoğrafları haricinde Konya gezilecek yerler ve müzeler listesi içinde yer alan Sahip Ata Vakıf Müzesi hakkında bilgiler için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
1258 yılında kendisi tarafından yapımına başlanan Sahip Ata Külliyesi, türbe kısmına yapılan ilavelerden dolayı 1283 yılında bitirilmiştir. Aslında söz konusu bu yapıların tam olarak yeni mi yapıldığı ya da eski bir yapının üzerine yenilenerek mi yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. İbrahim Hakkı Konyalı, ‘1276 yılında kayıp ettiği oğlu veya oğulları için cami mihrabı önünde bir türbe yaptırmıştır’ ifadesini kullanmış olsa da konu çok net değildir.
Alaeddin Tepesi’nin güneyinde bulunan Külliye yapısı Furgandede Mahallesi içindedir. Selçuklu dönemi Konya şehir surlarının dışında Larende kapısı karşısında olmasından dolayı burası Larende Camii olarak da adlandırılmaktadır. Ayrıca yerel kaynaklarda Energe Camii veya külliye yapılarının güneyindeki hankahtan (Hankah, İslam literatüründe tarikat yapılarına denilmektedir) dolayı Henergah Camii olarak da geçmektedir.
Sahip Ata Müzesi Eserleri Fotoğrafları Hakkında bilgileri
Sahip Ata Vakıf Müzesi içinde sergilenen diğer eserler arasında, Alaeddin Camii’nden getirilen 17-18-19.yy’a ait halı ve kilim örnekleri ile Lâdik seccadeleri bulunmaktadır. Ayrıca farklı hattat ve müzehhiblerin elinden çıkmış olan el yazmaları ve Kuran’lar, tefsirler yine sergilenen eserler arasında bulunmaktadır. Ana holde ise farklı dönemlere ait şamdanlar, buhurdanlıklar, şifa tasları, kandiller bulunmaktadır. Değişik vakıf camilerinden getirtilen şamdanlar pirinç ve bakırdan oluşmakla birlikte dövme tekniği ile yapılmıştır.
Müzenin çeşitli yerlerinde arşiv vesikaları ve hat levha eserleri görülmektedir. Bunlar üzerinde ayetler, hadisler, Hz. Muhammed ile Mevlana’nın isimleri yazılıdır. Arşiv vesikaları örneklerinde ise Sultan III. Selim ve Sultan Abdülaziz’in tuğralarının yer aldığı vakfiye, ferman ve beratlar yer almaktadır.
Ayrıca İlgili Kaynaklar:
Sahip Ata Vakıf Müzesi bilgileri