Pokut Yaylası hakkında verilecek ilk bilgi Pokut’un, Karadeniz bölgesinin en güzide, en güzel ve sakin yaylalarından biri olmasıdır. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Pokut yaylası, Karadeniz bölgesinde görülmesi gereken gezilecek yerler arasında en mütevazı ve tarihi olarak eski olanlardan biridir. Her ne kadar Ayder yaylası ile neredeyse komşu olsa da ister istemez insan düşünmeden edememekte ‘Pokut yaylasında da kentsel dönüşüm olacak mı, ‘Yeşil Yol’ projesi buradan geçecek mi’ diye. Doğal olarak bilirsiniz özellikle son zamanlarda doğayı talan ediyoruz. Öyle ki son zamanlarda birçok kentte 14.000 dönüm arazi ‘yayla statüsü’ dışına çıkartılmıştır.
Biz yine dönelim Pokut yaylası bilgileri içeriğine. Öncelikle Pokut ne demek, bunu bilmek gerekir. Pokut kelimesi Ermenice bir kelimedir ve ‘rüzgârlı vadi’ anlamına gelmektedir. Pokut, Kaçkar Dağı’nın hemen kuzey sınırında bulunan ve genelde yağmurlu ve sisli olan enfes yaylalarımızdan biridir.
Karadeniz Bölgemizin bu güzel yaylası, Rize’ye bağlı olmakla birlikte Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinden 1,5 – 2 saatte, önce asfalt olan, sonrasında virajlı ve patika yoldan biraz daha genişçe ama çok kötü bir yoldan araçla ulaşılabilmektedir. Araç demiş olduğumuza bakmayın 4×4 araçların bile güçlükle çıktığı bir yoldur burası. Aslında Ayder yaylasına çok yakın olsa da (kuş uçuşu 6 km) doğal olarak bir yayladan diğeri dağlardan dolayı görülemez. Araçla çıkmak yerine Pokut yaylasına çeşitli ilçelerden günübirlik turlarla gidilmesi daha güvenlidir. Yaya olarak çıkacaksanız cidden çok zorlu parkuru vardır.
Pokut yaylası fotoğrafları için tıklayınız
Pokut Yaylası Nerenin Yaylasıdır?
Pokut yaylası, Ortan köyü ile Makrevis köyünün ortak yaylasıdır ve çoğunlukla bu köylerin halkı gitmektedir. Pokut yaylası rakımı 2080 metredir ve 1800 m’den sonra ağaç türlerinin yetişmemesine rağmen, burası Karadeniz rüzgârını aldığı için burada ağaç yetişmektedir. Diğer yaylalarda 1800 m’den sonra ağaç türüne pek rastlanılmamaktadır.
Yayla etrafında görülmesi gerekli yerlerden Ayder yaylası yanında Sal yaylası ve Zil Kale sayılabilir. Pokut ile Zil Kale arası 17 km olup, tahmini süre 1 saat kadardır. Çamlıhemşin ilçesinden çıkıp Şenyuva (Çinçiva) köyüne vardığınızda sol yol yaylaya, diğer yol ise Zil Kale’ye gitmektedir. Ayrıca Pokut’tan bakıldığında Amlakit yaylası, Hazindağ yaylası ve Sal yaylası görülebilmektedir.
Pokut Yaylası Nasıl Gezilir?
Pokut yaylası ve çevresi aslında Karadeniz doğal hayatının içinde olduğu için, Pokut yaylasından ve çevresinden uzaklaşmak tehlikeli olabilir. Eğer Pokut yaylasında kamp yapmak veya dağ yürüyüşü gibi aktivitelere girmeyi düşünüyorsanız kesinlikle yanınızda çevreyi bilen rehberler eşliğinde gezmelisiniz veya kamp yapmalısınız. Eğer konaklamak için Pokut yaylası pansiyonları arasından birisini seçerseniz pansiyon sahipleri sizlere bu konuda yardımcı olacaktır.
Pokut Yayla Yaşamı Hakkında Bilgiler
Yaylada hayvancılık yoktur. Pokut sakinleri Ağustos ayı boyunca yaylaya çıkıp evlerini şenlendirir ve birkaç günlük tatillerini burada geçirmektedir. Onun için yayla yaşantısının biraz modernleştiği göze çarpar. Karanlık çökmeden Pokut sırtına tırmanışa geçilirse Karadeniz’de günbatımı bu kez deniz kenarından değil, iki binli metrelerden seyredilebilir. Kaçkarlar tüm görkemiyle çıkar karşınıza.
Pokut’ta genelde yazları hava serindir. Ne zaman yağmur yağacağı kestirilemese de, yöre halkı bu konuda deneyimlidir. Ayrıca Pokut’a gidecekler için bir de tavsiyemiz var; havanın yağmasa bile sisli olabileceğini unutmayın. Eğer Pokut’a fotoğraf çekmek için çıkacaksanız Şenyuva (eski adıyla Çinçiva) köyünde yaylada hava durumunun nasıl olacağına dair bilgi alınmasını tavsiye ederiz.
Pokut’ta bahsedilecek en önemli şeylerden biri de ahşap mimarinin en güzel örneklerini barındırmasıdır. 50 kadar evin bulunduğu Pokut’ta tüm evler ahşap olmakla birlikte, en eski evin 250 yıllık olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte bu 50 kadar evin hepsinde yaşam yoktur. Bazı evlerde yaşayanlar, yaylaya gelen misafirleri evlerinde ağırlamaktadır.
Günübirlik turlarla yaylaya gelenler, tur programına göre genelde öğle yemeklerini burada yerler. Özellikle Karadeniz yemeklerine düşkün olanlar için bir şölen havasında geçer bu yemek saatleri; dolmalar, sarmalar, sironlar, mıhlamalar ve daha birçok çeşit yemeğin içinde insan kendisini kaybedebilir.
Yaylada ayrıca gezginler için pansiyon da bulunmaktadır. Henüz özellikle yerli turistlerin son yıllarda keşfettiği yaylaya, son zamanlarda yabancı turistler de gelmektedir. Eğer bu şekilde artan bir hızla Pokut tanınırsa, ne yazık ki yakın zamanda artık Pokut diye bir şey kalmayacak.
Pokut Doğal Hayatı Hakkında Bilgiler
Yaylada çam ve ladin ağaçları hâkimdir. Bundan dolayı Pokut her mevsim yemyeşil yaylalarımızdan biridir. Ayder yaylasında olduğu gibi Pokut’ta da boz ayı, tavşan, kartal, atmaca gibi yırtıcı kuşlar popülasyonu sağlamaktadır. Fakat Pokut yaylasında endemik bitki türleri bile hala belirlenmiş değildir. Ancak bu konuda yeteri kadar bir çalışma yapılmadığından dolayı Kaçkar Dağları Milli Parkı için yapılan çalışmalar baz alınabilir. Eğer yetkililer Pokut ekolojisi için bir çalışma yapıp halka açarlarsa seviniriz.
Pokut Yaylası Evleri Hakkında Bilgiler
Pokut’ta bulunan evler, tipik Karadeniz yayla evlerindendir. Genelde tek katlı ahşap olan evler, su basmanlıdır. Su basman, aslında Fransızca olan ve Türkçe karşılığı ise yapı eteği demektir. Pokut’ta çok eski ahşap evlerin yanı sıra son yıllarda yapılan iki katlı ahşap evler de görmek mümkündür. Evlerde ısınma sorunu soba ile giderilmekte, bazı evlerde şömine de bulunmaktadır.
Ancak şömine denilince aklınıza kesinlikle lüks bir salon hayatı gelmesin. Bu arada hatırlatmakta fayda var Pokut yaylasında ne giyeceğim diye düşünecek olursanız, yanınıza ilk alacağınız şey yağmurluk olacaktır. Yaz mevsiminde bile serin olan Pokut’ta Ekim ayına kadar gezilebilir. Ancak yaz mevsiminde yağmurluğun yanında bir de polar mont almakta kesinlikle fayda vardır.
Pokut Yaylası ve Yeşil Yol Projesi Hakkında Bilgiler
Yeşil Yol, son yıllarda çok sık konuşulan ve çevreciler tarafından bir doğa katliamı projesi olarak görülen yol projesidir. Bu projeye göre Karadeniz bölgesinin 40 yaylasından yol geçecek olup, insanlar artık Karadeniz Bölgesi sahilindeki yolu kullanmaya ihtiyaç duymayacaktır.
Aslında Karadeniz bölgesi zaten mevcut ve yapım aşamasında olan HES’lerle iyice yıpranmış durumdadır. Bir de üzerine Yeşil yol projesi çıkınca iyice yıpranacak ve yeşil olan bölgemiz gittikçe solmaya başlayacaktır. Peki, Yeşil yol ile Pokut yaylasının ne ilişkisi var?
Şu anda bakir yaylalarımızdan Pokut yaylasına asfalt yol olmamakla birlikte, diğer yaylalarımızın çoğuna asfalt yol ile ulaşılmaktadır. Asfalt yolla ulaşılan bu yaylalarımız şimdiden yabancı ve özellikle yerli turistlerce bir bozulmaya uğramaktadır. Pokut yaylası ise henüz buraya asfalt yol olmadığından bozulmaya karşı direnmektedir. Oysa Yeşil Yol projesi kapsamında Pokut yaylasına asfalt ile çıkıldığında ne yazık ki burası da erken bozulmaya başlayacak, günübirlik turlar artacaktır. Hatta Karadeniz Bölgesinde arsa, ev alan Araplar bir süre sonra buraya da ne yazık ki el atacaklardır.
Ayrıca Ayder yaylasındaki gibi kentsel dönüşüm, (dileriz yanılıyoruzdur ama) Yeşil Yol projesinden sonra her an gelebilir. Böylece bir doğal teras görevi gören Pokut yaylasına türlü türlü villalar dikilir, bulunduğu yerde etrafını çirkinleştiren insanoğlu nüfusu artar ve Pokut yaylası gittikçe kendi ellerimizle bozularak tarihteki yerini alır. Dileriz Pokut yaylasının sonu, Trabzon’daki Uzungöl gibi veya Ayder yaylası gibi olmaz.
Ayrıca İlgili Linkler:
Pokut yaylası görselleri ve fotoğraf albümü
Karadeniz Bölgesi Gezilecek Turistik Yerler
Karadeniz Güzergâhı
Türkiye müzeler, antik şehir ve tarihi kentler
Karadeniz Bölgesi fotoğrafları
Pokut Yaylası Hava Durumu