Karaca mağarası, Karadeniz bölgesinde bulunan Gümüşhane şehrimizdedir. Karadeniz bölgesinde gezilecek görülecek yerler ve mağarlardan biri olan Karaca mağarası birçok özelliği ile Türkiye’de bulunan diğer mağaralardan ayrılmakta birlikte önemli bir konuma sahiptir.
Mağara girişine yakın ve manzarası güzel olan, gelen ziyaretçiler için dinlenme tesisleri mevcuttur. Bu dinlenme tesislerinde ayrıca yöresel yemekler de denenebilir.
Mağarayı geçen yıl 100.000 kişi ziyaret etmiş ve bu rakam, tanıtımlar daha iyi yapıldığı takdirde artacağına inanılmaktadır. Karaca mağarası’nı diğer mağaralardan ayıran en büyük özelliği rakımının yüksekliğidir. Bulunduğu konum adeta zirvedir. Bir çok özelliği ile Dupnisa mağarası ve İnsuyu mağarası ile arasında farklılıklar bulunmaktadır.
Karaca Mağarası Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri 2024
Gümüşhane Karaca mağarası giriş ücretleri bu yıl, son dört yılda olduğundan farklıdır. Tam bilet 20 TL, öğrenci ise 10 TL olarak belirlenmiştir. Karaca Mağarası girişte Müzekart geçmemektedir.
Ayrıca haftanın her günü 08:30 ve 17:30 saatleri arasında mağara gezilebilmektedir. Eğer bilgi almak isterseniz iletişim hattı telefonu 0456 626 50 70 numarasını arayabilirsiniz.
Karaca Mağarası Nerededir, Nasıl Gidilir?
Karaca mağarası, Gümüşhane ilinin Torul ilçesine bağlı, Cebeli köyündedir. İki şekilde gidilebilir; ilki Trabzon’dan Maçka ve Torul’a devam edilerek, Torul’dan sonra kahverengi turistik tabelası mevcuttur, burdan girilir. İkincisi ise Gümüşhane tarafından gelecekseniz, Mescitli’den sonraki yine kahverengi turistik tabeladan gidilebilir.
Tabeladan sonra yokuş yukarı çıkıldığı için yol bir yerden sonra çok virajlı bir hale geldiğinden dolayı dikkatli olunmalıdır. Yolda rakım yükseldikçe manzara daha da güzelleşmektedir.
Karaca Mağarası Nasıl Bulundu?
Yaklaşık olarak 150 milyon yıllık dolomitik kireçtaşları (içerisinde kalsiyum karbonat barındıran kayaç) içerisinde gelişen Karacaköy karstik mağarası, daha önceleri yöre halkı tarafından bilinmesine rağmen, ilk bilimsel anlamda Karaca Köyü’nden (eski adıyla Masura Köyü) Jeoloji mühendisi Şükrü Erüz’ün 1983 – 1990 yılları arasında yapmış olduğu çalışmalar ile turizme kazandırılmıştır. Özellikle 1990 yılında yapmış olduğu Karacaköy karstik mağarası ve Hidrojeolojisi adlı bitirme çalışmasıyla 30 km’lik alanda çalışmış ve Karaca mağarası benzeri irili ufaklı mağaralara rastlamıştır. Mağara ile ilgili bilimsel çalışmalarda Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji bölümünden Prof. Dr. Remzi Dilek ve ekibinin yoğun çabaları olmuştur. Mağara, Gümüşhane İl Turizm Müdürlüğü’ne bildirilerek tescili yapılmış ve fiili olarak turizme açılmıştır.
‘Ayrıca İlgili Linkler’ bölümünde Jeoloji mühendisi sayın Şükrü Erüz‘ün bu konuda yayımladığı ve sitem ettiği yazısını da okuyabilirsiniz.
Karaca Mağara Sistemi Özellikleri
Gümüşhane şehir merkezine 18 km uzaklığında olan Karaca mağarası, denizden yüksekliği 1550 m, giriş noktasından en uç noktaya 105 m, tavan yüksekliği ortalama 18 m, iç alanı ise 1500 m2‘dir. Mağara damlataşı oluşumları bakımından çok zengindir. Mağara içerisinde sarkıtlar, dikitler,sütunlar, org desenli duvarlar, bayrak şekilleri ve perde damlataşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, fil kulakları, traverten havuzları, traverten basamakları, ayrıca mağara gülleri bulunmaktadır. Damlataşı, havuz kenarlarından, hatta havuzlardan çıkan küçük dikitlerin üzerinden oluşmuştur. Mağarada damlataşı havuzları büyük boyutlara ulaşmıştır. Özellikle mağaranın son bölümlerinde bu havuzların derinliği 1 m’yi bulmaktadır. Mağara içerisinde beyazdan laciverte kadar çeşitli renklerdeki travertenlerin varlığı ise traventerleri oluşturan suyun içerisindeki demir ve magnezyum gibi erimiş mineral maddelerinin çok yoğun olduğunu göstermektedir.
Karaca Mağara Sistemi İçi
Karaca mağarasının havası, astım hastalığı başta olmak üzere birçok solunum hastalığına iyi gelmektedir. Mağara yatay yönde gelişme göstermiş, elipse benzeyen dört ayrı salonun birbiri ile birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu salonlardan ikisi çatlak sistemlerinden sızan suların oluşturduğu duvar damlataşları ile ikiye bölünmüş ve salon sayısı altıya çıkmıştır. Mağaranın girişi bir insan boyu yükseklikte başlayıp içeriye doğru gidildikçe bir huni şeklinde genişlemektedir. Mağara içerisinde akarsu bulunmamaktadır. Ancak tavandaki çatlaklardan sızan sular çeşitli damlataş şekillerinin oluşumuna günümüzde de devam etmesine olanak sağlamıştır. Ayrıca mağara içerisinde traverten havuzları ve birkaç gölcük bulunmaktadır. Bu gölcüklerden üç ve dört numaralı salonların girişinde bulunanlar zengin su varlığına sahiptir.
Karadeniz bölgesinde kesinlikle gezilmesi gereken mağaralardan biri olan Karaca’ya gittiğinizde dilerim aynı bekçi ile karşılaşmazsınız :) Bizi adım adım takip eden bekçi, fotoğraf çekmemize izin vermemiş ve peşimiz sıra da dolaşmıştır. Flaşsız dahi fotoğraf çekmemize izin vermemiştir. Cep telefonlarımız yanımızda olmasına rağmen cep telefonları ile de net fotoğraflar çekemedik. Dileriz siz gittiğinizde bu bekçi arkadaş (!?) orada olmaz.
Karaca Mağarası Efsanesi
Karaca mağarası isminden düşündürdüğü gibi karaca isimli bir hayvandan değil, efsaneye göre ‘kara’ bir sevdadan meydana gelmektedir. Bir zamanlar Müslüman bir çoban ile Hristiyan bir kız birbirlerine aşık olurlar. Ancak bir çok efsanede olduğu gibi aileler birlikte olmalarına izin vermez. Bunun üzerine bu genç aşıklar bölgede kimsenin bilmediği bir mağarada buluşmaya başlarlar ve birbirlerine söz verirler, ne zaman aileler bu birlikteliğe izin verirse onlar da bu mağarayı açığa çıkartacaklardır. Ancak bu hiç bir zaman gerçekleşmeyecektir.
Ailelerinin izin vermesini sırt sırta bekleyen aşıkların üzeri, mağaradaki damlayan su damlalarının düşmesinden dolayı kireçle kaplanır ve sonsuza dek bu şekilde kalırlar. Bu aşıkların ‘kara’ sevdasından dolayı mağara da ‘Karaca’ ismini alacaktır.
Gümüşhane şehrinde bulunan mağara, içindeki esşiz renkleriyle; oluşumu, yapısı ve büyüklüğü ile siz ziyaretçilerini ve meraklılarını beklemektedir.
Ayrıca İlgili Linkler:
Türkiye Mağaraları
Karadeniz güzergahı
Karadeniz bölgesi gezilecek yerler, gezilecek yaylalar, tarihi yerler
Karadeniz bölgesi gezilecek yerlerin fotoğrafları
Türkiye müzeler, antik şehir ve tarihi kentler
Mağara keşfi ile ilgili bilgiler