İstanbul Demiryolu Müzesi fotoğrafları veya İstanbul müzeler listesi Demiryolu Müzesi fotoğraflar sayfası haricinde Marmara Bölgesi gezilecek yerler listesi içinde bulunan İstanbul Demiryolu Müzesi ve eserleri hakkında bilgiler için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Bugün günlük hayatımızın içinde akıp giderken bizler, ne yazık ki günümüzü kurtarmak için kendimizi harap etmekteyiz. Dünyanın en büyük metropolleri arasına giren İstanbul’da, etrafımızda ne var ne yok ilgilenmek bir yana, değerli ve hayata anlam katacak bazı şeyleri de es geçiyoruz. Bu yazımız da bu yerlerden biri olan İstanbul Demiryolu Müzesi (Istanbul Railway Museum) hakkında. Sadece İstanbul’un değil, belki de Türkiye’nin en küçük müzesi olabilecek bu müze, her gün ortalama 167.000 kişinin önünden geçtiği ama yüzünü çevirip de bakmadığı, ufacık bir girişi olmasına rağmen kocaman bir tarihin barındığı bir küçük özel müze.
İstanbul Demiryolu Müzesi, ilk olarak 23 Eylül 2005 tarihinde açılmıştır. Müzede Devlet Demiryolları kurucusu ve ilk genel müdürü olan Behiç Erkin’in zamanında dediği gibi ‘Demiryolcuların Kıymetli Hatıraları’ bir araya getirilmeye çalışılmıştır. Öyle ki Çanakkale Savaşı’nın da önemli komutanlarından olan Behiç Erkin’in de bir şekilde anısı günümüze kadar bu müzede yaşamaktadır.
İstanbul Demiryolu Müzesi Fotoğrafları Çekmek İçin Çeşitli Bilgiler
Müze pazar ve pazartesi günleri kapalı olup, diğer günler 09:00 – 17:00 arası açıktır. Müzeye giriş ücretsizdir. Aslında büyük yazmaya ihtiyaç var: MÜZEYE GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.
Öncelikle İstanbul Demiryolu Müzesi, Arkeoloji Müzelerinin denetiminde, dolayısıyla Kültür Bakanlığı’na bağlı özel bir müzedir. Demiryolları ile ilgili tarihçeyi, tıkış tıkış da olsa sade ve keyifli bir biçimde gözlerimizin önüne sermektedir. Toplamda 150 metrekare olan bir salon büyüklüğünde tek bir odada bulunmaktadır. Ancak sergilenen her bir obje istisnasız tarihi eser niteliğindedir. Önceleri büyük holde daimi sergi olarak başlayan müze çalışmaları, salonun ücretli etkinliklere kiralanması nedeniyle şimdiki salona taşınmıştır. Müzenin içinde bulunduğu salon ise eski Turizm bürosudur.
İstanbul Demiryolu Müzesi içerisinde gezerken gözlerinizi biraz kaldırırsanız duvarlarda zambak biçiminde ahşap motiflerle karşılaşırsınız. Haydarpaşa Garı’nda kullanılan aslan figürlerinin aksine burada zambak figürleri kullanılmıştır. Edindiğimiz bilgilere göre aslan ve zambak figürleri İmparatorluk figürleri arasında gösterilmektedir. Tavandaki ahşap işçilikleri sade olduğu kadar görülmeye değerdir. Müze, Türk demiryolları ile ilgili ender bilgiler içermektedir. Örneğin, müzeden öğrendiğimiz bilgi ışığında ilk kadın makinistimiz Yüksel Gökçe’dir. Bu ve bunun gibi birçok değişik bilgiyi müzede bulabilirsiniz.
Ayrıca İlgili Linkler:
İstanbul Demiryolu Müzesi eserleri detaylı bilgileri
İstanbul gezilecek yerler listesi
Marmara Bölgesi müzeleri listesi
Marmara Bölgesi fotoğraflar
İstanbul Valiliği