Burdur geleneksel Türk mimarisi, Osmanlı mimarisi örneklerinden olan Bakibey Konağı fotoğrafları haricinde Akdeniz bölgesi gezilecek yerleri ve tarihi yerleri listesi içinde yer alan Bakibey Konağı hakkında bilgiler için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Bakibey Konağı özellikle kalemişi süslemeleri ve bezemeleri ile ünlenmiş tarihi konaklardan biridir.
Günümüzde Antalya’ya gidecek olanların çoğunun geçtiği Burdur çevreyoluna da yakın olan Bakibey Konağı, Burdur ilinin adeta gözbebeğidir. Tarihi evlerin veya geleneksel Türk mimarisi öğelerini barındıran evlerin sayısı gün geçtikçe azalsa da veya korunmaktan uzak bırakılmış olsa da bu tarihi konak görenleri hayran bırakmaktadır.
Tarihi sevenler için Akdeniz bölgesi genelde antik kentleri ile anılmaktadır. Akdeniz sahilleri yerli ve yabancı turistlerin daima gözde yeri olmuştur. Bölgede birçok tarihi yerleşim, antik kent ve buralardan çıkartılan eserleri sergileyen müzelerimiz de bulunmaktadır. Akdeniz bölgesi tarihi yerleri listesi içinde yer alan Bakibey Konağı da bu özel yerlerden biridir.
Bakibey Konağı Fotoğrafları Çekmek İçin Çeşitli Bilgiler
2003 yılından itibaren Burdur Valiliği’ne bağlı olan Bakibey Konağı’na giriş ücretsizdir. Bu anlamda tarihi yapıları seven ve merak eden kişiler için bizce bu gayet iyi haber. Çünkü restorasyon sonrası aslında uygun olarak yapılan kalemişi süslemeleri, görmek insanı gerçekten hayrete düşürmekle birlikte Türk Kültüründe zanaatkarlık teriminin önemini vurgulamaktadır.
Konağa giriş veya ziyaret saatleri haftanın her günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasındadır. İki katlı olan konağı, içindeki etnografya müzesini, bahçesini gezmek ise tahmini bir buçuk saat sürmektedir.
Geleneksel Türk mimarisi veya Osmanlı mimarisi özellikleri taşıyan Boğaziçi yalıları gibi konakların da mimarlık tarihindeki ve hatta tarihteki önemi büyüktür. Birçok nedenden dolayı tarihi bir konağın mimari önemi kadar tarihçesi de önemlidir.
1973 yılındaki Burdur İl Yıllığı’na göre konağın, tapu kaydı 1830 yılından çok önce yapıldığı aşikârdır. Çelik Mehmet Paşa veya sonra isimlendirilen Çelikpaşazadeler bölgeye hakimdir. Ancak rakip olarak bir de Çiloğulları ailesi bulunmaktadır. 1839 yılında Çiloğulları ailesinden Mustafa Ağa idari amirliğe getirilmiştir. Oysa Çelik Paşa ailesi yıllardır idari amirlik yapmaktadır. Bundan dolayı Burdur’da gerginlik başlamış ve sonraki yıllarda her iki aile de sürgüne gönderilmiştir. Böylece konak gözden düşmüş duruma gelmiştir. 1881 yılında Hüseyin Baki Bey Burdur’da doğmuştur. 1949 yılında aile üyeleri olarak Reşit, İbrahim, Hüseyin Bey, Ali Bey’in oğlu Rıza Bey bulunmaktadır. Tüm aile 1950 yılına kadar konakta kalmaya devam etmiştir.
Konak İçinde Etnografya Müzesi
Konak, 1970 yılına kadar terkedildiği için kullanılmamaktan harabe haline gelmiştir. 1970 yılında bir kısmı yıkılarak Burdur Ticaret Listesi olarak hizmet vermiştir. Ancak 1974 yılında restore edilmeye başlanmış ve bu yenileme ve onarma çalışmaları 14 yıl sürmüştür. 1987 yılında ise koruma altına alınmıştır. 2003 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Burdur Valiliği arasında protokol yapılmıştır. Protokole göre bakım ve teşhiri Burdur Valiliği tarafından yapılmaya başlanmıştır. Aynı yıl konakta etnografik eşyalarla bir de etnografya müze bölümü yapılmıştır.
Ayrıca İlgili Linkler:
Bakibey Konağı bilgileri
Akdeniz bölgesi tarihi yerler fotoğrafları listesi
Burdur valiliği