Güneydoğu Anadolu turu güzergahı, medeniyetler beşiği ülkemizin en hassas bölgesi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesinin tam kalbine yolculuk yapmak demektir. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki antik yerleşimleri görmek ve bir rota planlayarak bir kalemde bu antik şehirleri ve kentleri ile tarihi yerleşim yerlerini gezmek istediğimiz için bu güzergahı hazırladık ve yola çıktık.
Bizi en heyecanlandıran güzergahlardan biri Güneydoğu Anadolu güzergahı idi. 7 – 14 Haziran tarihleri arasında yaptığımız güzergahta toplam 1211 km yol yaptık. 5 şehir ve onlarca ilçe, köy, müze, antik şehir ve çarşı ve lokanta ve kahve ziyaret ettik.
Medeniyetin yeşerdiği ve kendine has dinamikleri olan bu coğrafyaya uzun zamandır görmeyi istiyorduk. Son yıllarda durulan terör olaylarının yükselttiği turizm enerjisi, bölgenin yüzünü güldürmeye başlamışken biz de aklımıza koyduk bu güzergahı. Fakat 2013 yılının sonlarında tekrar tırmanmaya başlayan politik gerginlik ve terör olayları nedeniyle umutlar yine kırık, bu muhteşem coğrafya yine sahipsizliğe ve kargaşaya doğru sürüklenmekteydi.
Güneydoğu Anadolu Güzergahı fotoğrafları için tıklayınız
Güneydoğu Anadolu Turu Güzergah Detayları
Önümüzdeki yıllardaki durumun belirsizliğini tahmin edince 2014 planları içine Güneydoğu’yu da katmaya karar verdik. 2012’ye kadar TCDD Kurtalan Ekspresi ile gidilebilen Güneydoğu Anadolu bölgesine artık sadece Ankara’dan tren seferi var. Arabayla ise şehirlerarası yollarda gitmek halen tehlikeli, en azından tedirgin edici. Biz özellikle blok bir bölge turu yapmak istediğimiz için kendi arabamızla gitmeyi göze alamayıp deneyimli rehber Mansur Kurt‘un peşine takılıp bölgeyi keşfettik.
Ve diğer tüm detaylar ise aşağıda sizleri beklemekte; Güneydoğu Anadolu güzergahı veya rotası içinde sizleri neler bekliyor, nelere dikkat etmeniz gerekiyor gibi.
Güzergahımız ve uğradığımız yerler aşağıda sıralı halde;
‘>’ uğradığımız yerleri,
‘>>’ konakladığımız yerleri ifade ediyor.
Yukarıdaki fotograf albümü ise sıralı bir şekilde güzergah hikayesini sunuyor: İstanbul > Diyarbakır > Hasankeyf > Midyat>> Mardin>> Savur > Adıyaman > Kahta >> Nemrut Dağı> Şanlıurfa >> Harran > Halfeti ve Rumkale > Gaziantep >> İstanbul
Güneydoğu Anadolu Güzergahı ve Görülmesi Gereken Yerler
Tabi ki yukarıdaki bir çok yeri rehberimiz eşliğinde ve güzergah içerisinde gidebileceğimiz her yeri gezdik. Eğer bir rehber eşliğinde gezmemiş olsaydık, Güzergahı için araçla mı yola çıkardık yoksa araç mı kiralardık? Güzergah ilk bu soruyla başladı aslında diyebiliriz. Güzergahı planlarken bizim için hangisi en ekonomik gezi olacaktı. Araçla mı gitmeliydik, araç mı kiralamalıydık, yoksa rehber eşliğinde bir Güneydoğu Anadolu turu mu bizim için daha iyiydi?
Yapmış olduğumuz planlar çerçevesinde Güneydoğu Anadolu güzergahı için araçla yola çıkmak riskliydi; hem yorgunluk yaratacak hem de masraflı olacaktı. Araç kiralama için maliyetlere baktığımızda ise uçak parası ve güzergahın büyüklüğü yine yorgunluk yaratacak ve masraflı olacaktı. Üstüne üstlük hangi sapaklardan gireceğimiz, yolu kaçırıp kaçırmayacağımız, internetin çekip çekmemesi gibi sıkıntılar da yine aynı düzlemde olacaktı.
Güneydoğu Anadolu Güzergahı ve Turları
Araçla veya Güneydoğu Anadolu bölgesindeki indiğimiz havaalanından araç kiralamayı bu yüzden eleyerek, Güneydoğu Anadolu turlarını incelemeye başladık. Bir çok tur firması aynı Güneydoğu Anadolu güzergahı içinde hareket etmekte ve genel olarak aynı yerlere insanları götürmekte. Bu anlamda, bizim tur için düşünmüş olduğumuz kıstas ister istemez değişmek durumunda kaldı. Yeni kıstasımız, rahat edebileceğimiz bir tur firmasıydı. Hem rehberin veya rehberlerin bilgili olması hem de sayı olarak az insan olmasıydı.
Bazı tur firmaları, gezi için 50 kişiye kadar çıkarken, bazı tur firmaları 20 kişide kalıyordu. Biz de bu durumu göz önünde bulundurarak bir tur firması ile anlaştık. Fiyat ise diğer seçeneklerimize göre biraz daha ekonomikti. Kısa da olsa gitmiş olduğumuz bu yerleri sizlere bu sayfada anlatmaya çalışalım, ancak Güneydoğu Anadolu güzergahı kapsamında gittiğimiz bu yerlerin detaylı bilgileri ve fotoğraflarını kendi sayfalarında bulabilirsiniz.
Diyarbakır
Diyarbakır kentimiz Güneydoğu Anadolu çerçevesinde ilk durağımızdı. Dünyanın ikinci büyük surlarına sahip olan kente hayran kalmamak elde değil. Her ne kadar yakın tarihte Sur mahallesinde bir iç savaş çıkmış olsa da rehber eşliğinde gezilecek şehirlerden biri.
Hasankeyf
Yakın tarihimizde sular altında kalan Hasankeyf‘e kesinlikle su altında kalmadan önce gitmelisiniz derdik ama ne yazık ki artık gidemezsiniz. Her ne kadar Zeynel Bey türbesi ve civardaki tarihi yapılar taşınmış olsa bile, keşke böyle bir şey olmasaydı. Çeşitli medeniyetlerin çeşitli tarih aralığında yaşadığı Hasankeyf dünyada görülmeye değer yerlerden biridir.
Mardin
Güneydoğu Anadolu turu güzergahı içindeki kadim kentlerden biri olan Mardin tarihi kenti tanıtımı için size bir öykü hazırladık. Beğenerek okuyacağınıza eminiz.
Mardin Müzesi
Mardin tarihi kenti içinde Mardin ve çevresindeki antik kent ve tarihi şehirlerden kazılar yoluyla çıkartılan veya tarihi eser hırsızlarından elde edilen birçok tarihi eser bulunmaktadır. Mardin Müzesi veya Mardin Arkeoloji Müzesi ile ilgili detaylı bilgiler için ilgili sayfaya göz atabilirsiniz.
Dara Antik Kenti
Mardin’e yakın olan Dara antik kenti veya Dara harabeleri içinde bulunan yapıların, özellikle tarihi sarnıçların ihtişamı kesinlikle sizleri etkileyecektir.
Nemrut Dağı Milli Parkı
Nemrut Dağı Milli Parkını duymayanımız yok. Güneydoğu’da gezilecek yerlerden biri olan Nemrut dağındaki efsane Kommagene krallığı ve dev heykel başları ile tanıştığınızda çok şaşıracaksınız.
Harran
Güneydoğu bölgemizdeki en sıcak yerlerden biri olan Harran ovası, sizi konik evleriyle büyüleyecek, buna eminiz.
Halfeti ve Rumkale
Güneydoğu bölgesinde tekne gezintisi veya su altı fotoğrafçılığı yapmak isterseniz Rumkale ve Halfeti tarihi yerleri tam size göre. Sadece burada yetişen Siyah gülü görebilirseniz ne ala. Rumkale’yi ise tekne ile gezerken fotoğraflayabilirsiniz.
Güneydoğu Anadolu Güzergahı veya Gezisi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Az sayıda insanla tur yapan bir firma ile anlaştıktan sonra ve tura çıkmadan önce, biraz daha derin araştırma yapmaya başladık. Bizim için en başta gelen problem Güneydoğu Anadolu’nun yemeklerinin bol baharatlı olmasıydı. Bundan dolayı yanımıza mide bozulmalarına karşı ilaç almamız gerekliydi. Sizin de doktorunuza danışarak bu konuya hassasiyet göstermenizi bekliyoruz. Aksi takdirde tatilinizde hoş olmayan şeyler olabilir.
İkinci olarak ise Güneydoğu gezileri genelde yaz başında ve yaz sonunda yapılmakta. Bunun sebebi ise yaz mevsiminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi çok sıcak olmakta. Sizin de bunu düşünerek yanınıza alacağınız giyim eşyalarına dikkat etmeniz gerekmekte. Ancak Nemrut dağına sabahın erken saatlerinde çıkacaksanız, yanınıza uzun kollu bir şeyler almanız gerekmekte. Çünkü gerçekten sert ve soğuk esiyor rüzgarlar Nemrut dağının tepesinde.
Yaz başı veya yaz sonunda Güneydoğu bölgesine gezi için gitseniz bile bol bol su tüketmenizi ayrıca tavsiye ederiz. Özellikle sağlık sorunları olan kişilerin, gitmeden hava durumlarını ve sıcaklıkları takip ederek gitmesinde fayda var. Yaz mevsiminin ortasında zaten sıcak olan bölge, yaz başında ve sonunda da iyice sıcak olmakta.
Mardin ve Midyat’ta Akrep
Eğer bölgede araziye çıkacaksanız veya Midyat gibi yerlerde sokaklarda dolaşacaksanız, ki dolaşacaksınız, yine de akrep gibi böceklere dikkat etmeniz gerekmekte. Biz hiç karşılaşmasak da çevreden bizi bu konuda uyardılar. Özellikle Midyat, Mardin gibi yerlerde evlerin pencerelerinin ve kapı girişlerinin neden mavi olduğunu sorduğumuzda aldığımız cevap akrepti. Akrepler renk körü olduklarından mavi rengi kırmızı (ateş gibi) gördüklerinden buralara yaklaşmadıklarını anlattılar. Fakat siz yine de dikkat etmelisiniz.
Ayrıca Midyat’ta dünyanın en eski tavanını görme şansınız da cabası.
Güneydoğu Anadolu güzergahını gezerken göreceksiniz, bir çok yerde ne yazık ki dilenen çocuklar var. Bu çocuklar için, eğer duyarlı bir vatandaş iseniz okul ihtiyaçları götürebilirsiniz yanınızda.
Unutmayın, en iyi yol gezdiğiniz yoldur!
Ayrıca diğer gidilen güzergahlar ve güzergah yazıları için buraya bakabilirsiniz.
Bu hikayenin de fonunda bir çok şarkı var. Güneydoğu Anadolu güzergahı içinde sırasıyla aklımızda kalan şarkılar ve türküler şunlar; seçin, beğenin, dinleyin: suzan suzi /sertap erener – dımdım / midyatlı güzel yarim / reyhani ve mardin çiftetellisi / mardin-midyat çığlıkları / müslüm gürses – bir tel çektim mardinden /celal güzelses – mardinkapı şen olur / oğuz aksaç – Adıyaman / Nemrudun kızı /ibrahim tatlıses – urfa türküsü / bulutsuzluk özlemi – harran ovası /sevcan orhan – evleri yol üstüdür / antep övmesi / zeki müren – lingo lingo şişeler / antep müdafaa türküsü / şahin bey ağıtı
Ayrıca İlgili Linkler:
Güneydoğu Anadolu bölgesi gezilecek tarihi şehir ve antik kentler
Güneydoğu Anadolu bölgesi fotoğraf galerisi
Türkiye müzeler, antik şehir ve tarihi kentler