Uşak içinde bulunan ve gezilecek tarihi yerler antik kentler ve müzeler, Ege’deki muhteşem kültür mozaiği içindeki herhangi bir kentten daha fazla olmasa da keşfedilmeyi beklemektedir. Toplamda sekiz şehre sahip olan Ege bölgesinin hemen hemen ortasında yer alan şehir, Anadolu’nun ve Ege bölgesinin kültüründe önemli bir yere sahiptir. Kültürümüze kattığı değerlerin yanı sıra Türkiye’nin tarihinde ve 20.yy’ın başında ulusumuzun verdiği savaşlarda da önemini koruyan kent, aynı zamanda Anadolu tarihine ışık tutan antik şehirlere sahiptir ve tamamen bir kanyonlar şehridir.
Her ne kadar kent içindeki müzeler, Uşak tarihçesi hakkında bilgi ve fikir veriyor olsa da, şehrin içinde ve etrafında bulunan, kısaca Uşak tarihi yerler, antik kentler ve müzeleri olarak bahsedeceğimiz tüm bu yerlerin ne yazık ki tanıtımı pek yapılmamaktadır.Kente giren bir gezgin veya turistin anca sorarak bilgi alabileceği veya bulabileceği bu yerler veya müzeler, sadece Uşak şehrinin ve Ege bölgesinin değil, ülkemizin tarihi ve kültürel değerleridir.
Uşak gezilecek tarihi yerler, antik kentler ve müzeler ile müze eserlerini tanıtmaya geçmeden önce Uşak kaç günde gezilir sorusuna cevap verelim; şehir üç veya dört günde gezilebilir. Uşak, antik şehir anlamında gerçekten cömert olsa da ne yazık ki bu antik kentlerin bir kısmına ulaşım araç ile gerçekten zordur. Şehir çevresindeki ulaşımın zor olduğu antik kentler aynı zamanda bakımsız, doğanın içinde, tabiatın merhametine bırakılmış durumdadır. Kent merkezindeki müzeler ve Osmanlı mimarisi örneği olan birçok tarihi konak korunmuş olsa da kentin çevresindeki antik şehirler ile şehrin tarihi meydanlarının haricindeki tarihi evler için aynı şeyi söylemek söz konusu değildir.
Uşak gezilecek yerler, antik kentler ve müzelerin fotoğrafları için lütfen tıklayınız
Uşak Kentine Nasıl Gidilir ve Yollar Nasıldır?
Ege Bölgesi’nde gezilecek tarihi şehirler içindeki Uşak’a gitmek kolay ve zahmetsizdir. Balıkesir’den Manisa’ya giderken Akhisar’da sapağı bulunan Uşak’a gitmek için bu yol kullanılabilir. Akhisar-Uşak yolu hem Marmara gölü hem de Bintepeler Lidya Tümülüsleri yanından geçmektedir. İzmir’den Uşak’a gitmek için ise Turgutlu ve Salihli yolu kullanılmaktadır. Bu yol da gayet güzel bir yoldur.
Uşak’ın doğusundaki Afyonkarahisar’dan Uşak’a gitmek için de Dumlupınar ve Banaz yolu kullanılmaktadır. Kentin güneyindeki Denizli’den de Uşak’a ulaşım yolu olan otoyol Çivril’den geçmekte olup, gayet temiz ve keyifli bir yoldur. Zaten Uşak’ta bulunan antik kentlerin çoğu da şehrin güneyinde bulunmaktadır.
Uşak Müzeleri: Uşak Kent Tarihi Müzesi
Uşak’ın merkezinde bulunan Uşak Kent Tarihi Müzesi, kentin kültürel ve tarihsel sürecini çeşitli belgeler, dokümanlar, canlandırmalar ve görsel sunumlarla anlatan iki katlı ve 992 metrekaresi kapalı, toplamda 1625 metrekare alanı olan yapıdır. Müze binası Uşak’ın tarihiyle yakından ilgilidir, bina müze tarihçesinde belirtildiğine göre Türkiye’deki ilk elektrik üretim binasıdır ve Uşak sokaklarını aydınlatmak için gereken elektrik bu binada üretilmiştir.
Uşak Kent Tarihi Müzesi eserleri birbirinden ilginçtir. Örneğin Avrupa’daki kralların veya önemli kişilerin resimlerinde kullanılan Uşak halılarının örnekleri ile söz konusu bu resimlerin örnekleri burada sergilenmektedir. Yine Ayasofya halılarının yenilenmesi ile ilgili Osmanlıca yazışmaların örnekleri de müzede bulunmaktadır. Bu eserlerle birlikte kent tarihine ışık tutan birçok obje, eser yine müzede ziyaretçilerini beklemektedir. Uşak Kent Müzesi girişi 2024 yılında da ücretsiz olmakla birlikte, pazartesi günleri kapalı ancak haftanın diğer günleri 08:30 ile 17:00 saatleri arası ziyarete açıktır. Müzenin 0276 224 32 47 numaralı telefonundan Uşak Kent Tarihi Müzesi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Uşak Halı Kilim Müzesi
Şehir merkezinde bulunan Uşak Halı Kilim Müzesi, Uşak tarihi yerler, antik kentler ve müzeler kategorisi içerisinde önemli ve gizemli bir yere sahip olmakla birlikte, konunun uzmanlarını bekleyen sakin bir müzedir. Uşak Halı Kilim Müzesi eserleri içerisinde 500 ile 600 yıllık halılar ve kilimler bulunmaktadır. Bilindiği gibi Uşak halıları hem ilmek sayısı hem de desen olarak dünyaca ünlüdür. Uşak halısı, Hereke halısı gibi dünyada kendi ismiyle anılmaktadır. Müzedeki halıların üzerinde bulunan desenlerin birçoğu araştırmacıları beklemekle birlikte bu desenlerin bazılarının anlamı henüz belirlenmiş değildir. Ancak Türk motiflerinin de ön planda olduğu bu tarihi Uşak halıları gerçekten görülmeye değer.
Uşak Halı Kilim Müzesi klasik Osmanlı Türk mimarisine sahip olan bir konakta bulunmakta olup bina restore edilmiştir. Uşak kenti içinde buna benzer konakların Safranbolu evleri veya Odunpazarı evleri gibi sayısı bir hayli fazladır, mimari detayları görülmeye değerdir. Uşak Halı Kilim Müzesi Pazartesi hariç haftanın her günü açık olmakla birlikte, 09:15 – 17:15 arası ziyaret edilebilir. Uşak Halı Kilim Müzesi giriş 2024 yılı için de ücretsizdir.
Uşak Arkeoloji Müzesi veya Uşak Müzesi
48 yıldan sonra bina değiştirerek Türkiye’deki modern müzeler arasında katılan Uşak Arkeoloji Müzesi eserleri içerisinde 2000’e yakın obje sergilenmektedir. Üç katlı modern bina 2018 yılında hizmete açılarak arkeoloji ve tarih meraklılarını kendisine çekmektedir. İsmini özellikle Karun Hazineleri ile duyuran müze arkeolojik eserlerden altın paralara, paranın tarihinden Lidya hazinelerine ev sahipliği yapmaktadır. Müzenin en gözde eseri, yakın tarihte çalındığına dair haberlerin de ortaya çıkmasına sebep olan ‘Kanatlı Denizatı Broşu‘dur. Bilindiği üzere 2006 yılında eski müze binasından çalınan ‘Kanatlı Denizatı Broşu’ 2013 yılında Berlin’de bulunarak Türk yetkililere teslim edilmiştir.
Uşak Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 2024 tarihi itibari ile 60 TL’dir. Ayrıca müzede Müzekart geçmektedir. Uşak Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi ve kış dönemi olarak ikiye ayrılmıştır. 15 Nisan-3 Ekim arası 08:30-17:30 olan ziyaret saatleri, kış döneminde 3 Ekim-15 Nisan arası 08:30 ile 17:00 saatleri arasıdır. Ayrıca müze telefonu 0276 212 18 41 numarasını arayarak daha detaylı bilgi almak mümkündür.
Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi
Uşak tarihi Yerler, antik Kentler ve müzeler içerisinde bir başka öneme sahip olan tarihi konak içindeki müze de Atatürk ve Etnografya Müzesi’dir. 1890’lı yıllarda yapılan bina klasik Osmanlı Türk mimarisi geleneği içinde yapılmıştır ve Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan karargâhı olarak kullanılmıştır. Bina aynı zamanda Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan Kuvvetleri başkumandanı Trikopis’in esir alındıktan sonra kılıcını Mustafa Kemal Paşa’ya teslim ettiği yerdir ve bu Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki önemli olaylardan biridir.
Uşak’ın düşman işgalinden kurtuluşu tarihi 1 Eylül 1922’dir. 3 Eylül 1922 tarihinde ise, Yunan karargâhı olarak kullanılmış olan ve hatta Yunan kralı Konstantin’in de kaldığı bu konakta General Trikopis, kılıcını teslim etmiş ve esir alınmıştır. Bina iki katlı olup dönemin eşyaları ve silahları bulunmaktadır. Atatürk Müzesi olarak kullanılan binada Atatürk’ün yatak odası, eşyaları, çalışma odası ve dönemsel tarihi eserler bulunmaktadır. Anıtkabir ve Anıtkabir Müzesi başta olmak üzere, Türkiye çapında birçok müzede Atatürk’e ait eşyaları görme imkanı bulabilirsiniz, İstanbul Askeri Müzesi ve Rahmi Koç Müzesi, Florya Deniz Köşkü ve Pera Palas Oteli bunlardan bazılarıdır. Uşak Atatürk Müzesi de bu liste içinde bulunmaktadır. Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesine giriş 2024 yılında da ücretsiz olmakla birlikte, müze pazartesi günü hariç diğer günler 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaretçilerini beklemektedir.
Blaundus Antik Kenti
Uşak kenti sınırları içindeki en ünlü antik kent, Blaundus antik kenti veya Makedonyalı Blaundos antik kentidir. Uşak kent merkezine 45 km mesafede olan antik şehir, efsanevi Büyük İskender’in Anadolu sınırları içindeki kalesi sayılan Blaundus antik kenti hakkında daha detaylı bilgi ve fotoğraflar için Blaundus antik şehri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Blaundus antik kenti tarihe meydan okuyan yapısı ile günümüzde gökyüzü fotoğrafçılarının sık sık uğradıkları antik kentlerden biri olmakla birlikte, antik kentin kurulduğu tepenin üç yamacının da kral kaya mezarlarıyla çevrili olması sebebiyle ziyaretçi çekmektedir.
Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı
Uşak Ulubey kanyonu dünyanın ikinci en büyük kanyonu olma özelliğini elinde bulundurmaktadır. Sanılanın aksine Erzincan Kemaliye’de bulunan Karanlık kanyon, dünyanın ikinci büyük kanyonu değildir. Ulubey kanyonu 2015 yılında turistik amaçlı olarak yapılan bir cam terasa kavuşmuştur. Genişliği 14 metre olan cam platformun uzunluğu ise 12 metredir ve sadece galoş ile çıkılmaktadır.
Yerden yüksekliği 150 metre olan Ulubey kanyonu cam terası veya cam platformuna giriş ücreti 2024 yılında 7,5 TL’dir ve Müzekart geçmemektedir. Haftanın her günü 24 saat açık olan Ulubey kanyonu etrafında yöresel ürünlerin satıldığı çeşitli turistik tesisler bulunmaktadır. Ancak özellikle belirtmek gerekir ki yükseklik korkusu olanların Ulubey cam terasına çıkması riskli olabilmektedir. Blaundus antik kentine 30 dakika mesafede olan Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı, Uşak kent merkezine de düz bir yol ile sadece 35 dakika (37 km) mesafededir. Lidyalıların kara ticaretini geliştirmek için kullandıkları Kral Yolu bölgeden geçmektedir.
Tabiat Parkı statüsünde olan Ulubey Kanyonu içinde ancak çeşitli organizasyonlar çerçevesinde gezilebilir. Özellikle valiliğin ya da yerel yönetimlerin izin verdiği dağcılık organizasyonları yapılmaktadır. Oldukça büyük bir alanı kapsadığı, yürüme parkurları, herhangi bir yönlendirme ile konaklama için bir tesis olmadığı için kanyonda izin almadan tek başına gezmek ve gecelemek tehlikelidir. Grup olarak yapılan kamplar için Avgan bölgesi elverişlidir, Asar mevkisinde Roma dönemi kaya mezarları bulunmaktadır.
Clanudda Antik Kenti (Klanudda)
Uşak tarihi yerler, antik kentler ve müzeler kategorisinde pek bilinmeyen hatta bulunamayan bir antik şehir de Clanudda antik kentidir. Çırpıcılar köyü kenarında bulunan Clanudda antik kentinin günümüze kadar gelen harabeleri ve izleri sadece köy evlerinin duvarlarında, bahçe sulama taşlarında görülebilmektedir. Antik kentin izi tamamen kaybolmuşsa da Çırpıcılar köyü içinde gezerseniz, bir sütun veya yazıt parçasını çevrenizde görebilmeniz mümkündür.
Mesotimolos Antik Şehri
Uşak’ın Eşme ilçesinde Aydınlı köyü yakınında bulunan Mesotimolos antik şehri, Uşak sınırları içinde keşfedilmeyi bekleyen antik yerleşimlerden biridir. Uzaktan da görülebilen Mesotimolos’a araba ile gidilememektedir. Eğer araç ile gidecekseniz aracınızı köyün dışında bir yere bırakmanız ve köyde yaşayanlara antik şehri sormanız gerekmektedir. Çünkü Mesotimolos antik kenti hakkında herhangi bir tabela ya da bilgi panosu bulunmamaktadır.
Bir Lidya kenti olan Mesotimolos kaya evleri ve kaya mezarları ile ilginç antik yerleşimlerden biridir. Ayrıca antik kent yakınlarındaki volkanik katmanlarda insan ayak izleri de görülmektedir. Eğer Mesotimolos’a doğru yürüyüş yapacaksanız etrafınızdaki ‘Peri Bacaları’ gibi oluşumlar da ilginizi çekecektir. Uşak kent merkezinden Mesotimolos antik kentine üç yoldan gidilmekte olup, kent merkezinde uzaklığı 46 km kadardır.
Uşak İnay Köyü ve Kervansarayı
Mesotimolos antik kentinden sonra bölgede gezilecek tarihi yerlerin başında İnay köyü içindeki İnay Kervansarayı veya İnay hanı gelmektedir. İki yoldan gidilen İnay köyü aynı zamanda Türkiye’nin en büyük açık altın madeni olan Kışladağ Altın Madeni yakınında bulunmaktadır. İnay köyü arkeoloji ve tarih bilimi için önemli olmakla birlikte araştırılmayı bekleyen birçok yere sahiptir. Özellikle yakın zamanda restore edilen İnay Kervansarayı bunlarından biridir.
İnay Köyü’nün 5 km güneyinde bir Roma ve Bizans dönemi kenti olan Nais kalıntıları bulunmaktadır. Bu nedenle köyde görülen yapı malzemelerinin çoğu Nais kenti yapılarına aittir. Nais Roma döneminde Sardes’e bağlı kentlerden biriydi. Kent 1233 tarihinden itibaren Selçuklu daha sonra da Osmanlı hakimiyetine geçmiştir. Antik kentin kalıntıları da daha sonra yapılan binalarda yapı taşı olarak kullanılmıştır.
14.yy’da Selçuklular zamanında kurulan İnay köyü içinde ve çevresinde 1500’lü yıllardan kalma kervansaray ile birlikte tarihi tek gözlü taş köprü, tarihi yedi oluklu çeşme, İnay Balçıklı Deresi Höyüğü ve çeşitli mağaralar görülmeye değer yerlerdir. Höyükten MÖ 5000 yıllarına ait birçok bakır kap çıkartılmıştır.
Pepuza Antik Kenti
Pepouza antik kenti de denilen Pepuza, Uşak kenti içinde araçla gidilemeyen antik şehirlerden biri olmakla birlikte keşfedilmeyi beklemektedir. Karayakuplu köyü yakınlarında olan Pepuza’ya gidebilmek için yolda ve köy içinde tabela olsa da araç ne yazık ki gidememektedir. Eğer Pepuza antik kentine gitmek isterseniz arabanızı yolda çok zorlamayın ve yolun bir kısmından sonra yürüyerek devam edin. Ancak yürüme yolu da çok uzun olduğundan sabahın erken saatlerinde yola düşmeniz gerekmektedir. Antik kente bir diğer gidiş Avgan köyündendir. Eğer Avgan’dan gitmek istiyorsanız yine yolun bittiği yerden yürümeniz gerekmektedir.
Hakkında birçok efsane olan Pepuza, son yıllarda özellikle Hristiyanlığın kayıp mezhebi Montanizm ile anılmaktadır. İnternette bulamayacağınız bu efsaneleri özellikle yöre halkından dinlemenizi tavsiye ederiz. Pepuza antik kenti bir kayaya oyulmuş antik yerleşim yeri olup aynı zamanda kayaya oyma bir de Bizans manastırına sahiptir. Kent merkezine 40 km mesafede olan Pepuza, Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı’na da yakındır.
Clandras Köprüsü
Banaz çayı üzerinde bulunan tarihi Clandras köprüsü Frigyalılar döneminde yapılmış olup yaklaşık 2500 yıllık bir geçmişe sahiptir. Uşak gezilecek yerler arasında yer alan tarihi köprü, aynı zamanda Banaz çayının şelale görünümünde aktığı yerde bulunmaktadır. Ayrıca buradan akan Banaz çayı 4 km kadar sonra Pepuza antik kentinin hemen yanından geçmektedir. Cılandıras köprüsü de denilen tarihi köprü aslında bir su kemeridir ve en önemli özelliği taşlarının zıvanalı geçme olarak yapılmış olmasıdır.
Clandras köprüsünün hemen yanı başında bir elektrik santrali bulunmakta ve bu santral de buraya gelen turistlerin köprüyü rahatça görebileceği bir dinlenme veya mesire alanının içindedir. Uşak şehir merkezine 38 km mesafede bulunan Clandras köprüsüne gitmek için kullanılan yol son kilometreler hariç gayet düz ve keyiflidir.
Taşyaran Vadisi
Uşak-İzmir yolu üzerinde Uşak’a 45 km uzaklıktaki Taşyaran Vadisi, Yenişehir mevkiinde bulunmaktadır. Gediz Deltasına bağlanan İmren deresinin sert kayaçları şekillendirmesiyle oluşmuş nadir güzellikte küçük bir kanyondur. 150 metre derinliğinde ve 100 metre uzunluğunda bu özel kanyon Gnays adı verilen özel jeolojik oluşumun görüldüğü yerlerden biridir. Gnays magmatik veya tortul kayaçların başkalaşıma uğramasıyla oluşan metamorfik kayaçlardır. Arizona Antelope Kanyon’da kuru hali görülebilen bu oluşumun dere içeren bir örneği olması açısından Taşyaran Vadisi önemlidir. Tabiat parkı statüsünde bulunan vadide turistik bazı tesisler de bulunmaktadır.
Uşak Dülgeroğlu Han
Uşak’ta restore edilmiş veya edilmemiş birçok tarihi konak görebilmek mümkün. Özellikle fotoğraf çekmeyi seviyorsanız bir hayli Uşak tarihi sokaklarında yürümenizi önermekteyiz. Bunların başında özellikle tarihi Dülgeroğlu Hanı gelmektedir. Günümüzde otel olarak kullanılan Dülgeroğlu hanı, Tiritoğlu Mehmet Paşa tarafından 3000 altına Fransız bir mimara yaptırılmıştır. 1898 yılında inşaatı biten han, 1983 yılında Dülgeroğlu ailesi tarafından satın alınmış ve han olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1990 yılında restorasyona giren han altı yıl sonunda aslına uygun olarak onarılmış ve otel olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Uşak Gezi Rehberi
Uşak’ın tarihi konaklarının bulunduğu tarihi sokaklarında ismini yivli olan minaresinden alan Burma cami bulunmaktadır. Yapım yılı tam bilinmeyen caminin kapısındaki kitabede ise 1769 yılında onarım gördüğü yazmaktadır. Yivli olan minaresi kırmızı tuğladan yapılmıştır ve tarihi hanların ve evlerin bulunduğu bir meydanda bulunmaktadır.
Sonuç olarak Uşak tarihi gezilecek yerler açısından gezginlere ve turistlere bol miktarda antik ve tarihi yer sunmaktadır. Eğer yolunuz Uşak’tan geçer ya da civarındaki herhangi bir kente düşerse burayı gezmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.
Ayrıca İlgili Linkler:
Ege bölgesi tarihi yerler, antik kentler ve müzeler
Ege bölgesi tarihi yerler, antik şehirlerin fotoğrafları
Türkiye müzeler, antik şehir ve tarihi kentler
Uşak Kent Müzesi hakkında bilgiler
Uşak Halı Kilim Müzesi hakkında bilgiler
Atatürk ve Etnografya Müzesi hakkında bilgiler
İnay köyü resmi web sayfası