Dupnisa mağarası, Marmara bölgesi içinde bulunmakla birlikte Kırklareli il sınırları içindedir. Marmara bölgesinin Avrupa yakası olan Trakya’daki turizme açık olan ilk ve tek mağarası olan Dupnisa mağarası aynı zamanda Bulgaristan sınırına da yakın olup yürüme mesafesi ile sadece 10 km kadardır. Dupnisa, Mahya dağının (Diğer bir ismi de Yıldız dağları veya genel olarak Istranca dağları denir) kuzeybatısında bulunmaktadır. Dupnisa kelimesinin anlamı Bulgarcada ‘delik’ anlamına gelmektedir. 1980 yıllarındaki haritalarda Dupnisa Suçıktı Mağarası olarak anılmaktadır.
Trakya’daki uygulama projesi çizilen ilk mağarası olan Dupnisa mağarası, Kırklareli sınırları içerisindeki dört mağaradan biridir. Trakya bölgesinin en uzun mağarası ise İstanbul Çatalca’da bulunan İkigöz mağarasıdır ve uzunluğu 4816 metredir.
Kısaca bilgi verirsek Kırklareli ili mağara oluşumları bakımından zengindir ve Trakya mağaraları genellikle yatay olarak gelişim göstermektedir. Türkiye toprakları içinde sayıları tahminen 30.000 adeti bulan mağara oluşumları içinde Dupnisa mağarası diğer birçok mağara gibi gezilebilir ve Marmara bölgesi görülmesi gerekli gezilecek yerlerden biridir.
Dupnisa mağarası fotoğrafları için tıklayınız
Türkiye’nin En Uzun Mağaraları
Bazı kaynaklarda Türkiye’nin en uzun mağarası, Türkiye’nin en uzun ikinci mağarası gibi tespitler olsa da Dupnisa mağarası Türkiye’nin en uzun mağaraları arasında bulunmamaktadır. Ancak en güzel ve ilginç mağaralarındandır. Türkiye’deki en uzun ilk beş mağarası sırasıyla: Pınargözü mağarası (Isparta, 16000 m), Tilkiler Düdeni (Antalya, 6650 m), Kızılelma mağarası (Zonguldak, 6630m), Mencilis mağarası (Safranbolu, 5350 m) ve Ayvaini mağarası (Bursa, 4866 m)’dir. (İlgili kaynak aşağıdadır).
yukarıda ismi geçen mağaraların yanında Burdur İnsuyu mağarası gölleri kurumuş olsa da hala etkileyici mağaralardandır. Ayrıca Gümüşhane Karaca mağarası da ülkemizde rakımı en çok olan mağaralardandır.
Dupnisa Mağarası’na Nasıl Gidilir ve Bilet Fiyatları Hakkında Bilgiler
Dupnisa’ya nasıl gidilir ve yolu nasıldır diye soracak olursanız, öncelikle belirtmek gerek ki mağara, Trakya’nın doğal ve vahşi ortamında bulunmaktadır. İki yoldan gidilebilir; ilki tarihi bir öneme de sahip olan Demirköy üzerinden, ikincisi ise Çukurpınar üzerinden. İlk yoldan gitmek isterseniz fazlasıyla dönemeçli (virajlı) ve ormanlıktır. Diğer yol ise Kırklareli içinden geçer ve diğer yola göre nispeten daha düzdür. Tavsiyemiz Demirköy üzerinden gitmeniz ve zaten azalmaya başlayan yeşillikler içinden gitmenizdir. Özellikle belirtelim ormanlık alanlarda giderken sigara içiyorsanız eğer lütfen izmariti camdan atmayın, aracın küllüğünde söndürün.
Hemen belirtelim; Demirköy’de bulunan zengin demir madeni yataklarından dolayı Fatih Sultan Mehmet buraya demir döküm merkezi kurmuş burada ürettiği toplalarla İstanbul kuşatması yapmıştır. Bugün ayrıca Demirköy’de bu alanların bir kısmı görülebilmektedir.
Dupnisa mağarasına ayrıca ilçeden ve köyden minibüsler kalkmaktadır. Bu sayede aracı olmayanları mağaraya kadar getirmektedir. Mağara yürüme yolu başlangıcında aracınız için otopark da mevcuttur. Otoparktan mağaraya kadar yeşillikler içinde gidilecek bir de patika yol bulunmaktadır. Kırklareli Dupnisa mağarası İstanbul arasındaki mesafe 200 km olup, Kırklareli ile arasındaki mesafe de 41 km’dir.
Dupnisa Mağarası Giriş Ücreti 2024
Dupnisa Mağarası giriş ücreti 2024 yılı için tam bilet 30TL, öğrenci ise 20TL olarak belirlenmiştir. 65 yaş üzeri ise ücretsizdir. Yarasaların yaşam alanı olan Dupnisa Mağarası Ziyaret saatleri sadece 15 Mayıs – 15 Kasım tarihleri arasında olmak üzere 08:30 ile 18:30 arasındadır. Ayrıca Dupnisa Mağarası bilgileri için 02882143177 no’lu telefonu arayarak mağaranın açık olup olmadığı hakkında da bilgi alabilirsiniz.
Dupnisa Mağara Sistemi Yarasaları
Mağara içinde yaşayan ve üreyen 16 farklı türde yarasa bulunmaktadır. Bundan dolayı Dupnisa mağarası ziyaret bilgileri diğer mağaralara göre farklılık göstermektedir. Bu 16 tür yarasanın toplam nüfusu 60.000 kadardır ve rahatsız edilmemeleri için her yıl Kasım ayının ortasında kapatılan Dupnisa mağarası Mayıs ayı ortası gibi açılmaktadır.
Dupnisa Mağarası Özellikleri
Dupnisa mağarası 3150 metre uzunluğundadır, bazı kaynaklarda ise uzunluğu 2720 metre olarak geçmektedir. Üç adet kapı girişinde kapısı vardır ve ziyaretçiler bunun ikisini kullanmaktadır. Bu kapıların hepsinin farklı isimleri vardır.
2003 yılında turizme kazandırılmıştır. Mağara ışıklandırılmış olmasına rağmen yarasaların yaşadığı ve ürediği yerde ışıklandırma bulunmamaktadır. Zaten bundan dolayı mağara yukarıda da açıklandığı biçimde altı ay kapalı durumda kalmaktadır. Dupnisa iki katlı olup üç farklı mağara sisteminden ve girişinden meydana gelmiştir ve 70 metrelik bir yükselti içinde oluşmuştur. Üst kısımda yer alan kuru mağara damlataş anlamında gayet zengindir. Özellikle sarkıt, dikit, duvar ve sütun damlataşları gayet büyük ve zengindir. Alt kattaki mağaranın içinden ise yeraltı deresi geçmekte ve göller ile de zengin bir görünüme sahiptir.
Mağara girişi isimleri Kuru mağara, Sulu mağara ve Kız mağarasıdır. Üst kat olan kuru mağarada sıcaklık ortalama 17 derece, alt kat ise 10-12 derece arasındadır. Bundan dolayı mağara geçişinde belirgin bir rüzgâr hissedilmektedir. Kız mağarası yarasa nüfusundan dolayı kapalıdır.
Dupnisa Mağarası Keşfi ve Tarihi
Yapılan çalışmalara istinaden Dupnisa mağara sistemi oluşumunu 180 milyon yıl önce tamamlamıştır. Bu da günümüzden 65 milyon yıl önce sonra eren ve 160 milyon yıl süren Mezozoik yani 2. Jeolojik zamana denk gelmektedir.
1978 yılında BÜMAK tarafından mağaraya ön araştırma yapılması amacıyla ufak bir gezi yapılmıştır. 1979-1980 yılları arasında BÜMAK (Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü) tarafından ilk araştırılması yapılmıştır. Dupnisa’nın keşfi ile ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır.
1982 yılında BÜMAK, Erol Ömer Atalay imzalı Kırklareli-Dupnisa Mağara Sistemi isimli raporunu yayınlamıştır.
1991 yılında Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 10.07.1991 tarihinde birinci derece doğal sit alanı olarak tescil edilmiştir. Aynı kurul, 2001 yılında 11.10.2001 tarihinde koruma alanını ikinci dereceye düşürmüş ve sınırlarını belirlemiştir. 2002 yılında çevre düzenlemesi ve Dupnisa’nın belirli kısımlarında ışıklandırma çalışmaları yapılmıştır.
Dupnisa Mağarası Efsanesi
Türkiye sınırları içinde tarihi veya güzel bir yer olur da efsanesi olmaz mı? Tabi ki olur. Dupnisa mağarası efsanesi de bunlardan biridir. Aşağıda okuyacağınız efsane Kırklareli valisi tarafından Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce ayrıca araştırıldığı da söylenmiştir.
Dupnisa mağarası hakkında çeşitli söylencelerin derlenmesi sonucunda ortaya çıkan efsane, mağara içinde bulunan birbirine kavuşamayan iki el biçiminde bir oluşum hakkındadır ve bunun efsanesi de şu şekildedir: Bölgede yaşayan genç bir erkek, yine bölgede yaşayan bir papazın Nysa ismindeki kıza aşık olur. Ancak papaz kızını bu gence vermekle birlikte gencin peşine düşer. Genç adam mağaraya saklanır. Bir süre sonrada mağarada ölür ve taşlaşmaya başlar.
Nysa da gencin öldüğünü öğrenince mağaraya girer ve gencin öldüğünü görünce o da kısa bir süre sonra ölür ve öldüğü yerde taşa dönüşür. İşte bunların cansız bedenleri taşlaşıp birbirlerine kavuşamayan iki el biçimine gelir. Dupnisa’nın efsanesi bu şekildedir.
Dupnisa’nın İçinde Nikâh Töreni
Hüzünlü bir aşk efsanesi bulunan Dupnisa mağaralar sistemi içinde bir de nikah töreni yapılması buranın önemini bir kat daha arttırmıştır. 2019 yılının Ağustos ayında Kırklarelili Aslı Ilgın ile Ali Kalealp nikahlarını Dupnisa’da kılmak istediklerini belirttiğinde Demirköy Belediye Başkanı Recep Gün de buna onay vererek mağara içinde iki gencin nikahlarını kıymıştır.
Yeni evlenen gençlerimizi ayrıca bu farkındalık hareketlerinden dolayı tebrik ediyor ve bir ömür boyu mutluluklar diliyoruz.
Ayrıca İlgili Kaynaklar:
Türkiye görülmesi gereken mağaraları
Dupnisa mağara sistemi görselleri ve fotoğraf albümü
Marmara bölgesi antik kent tarihi şehir ve gezilecek yerler
Marmara bölgesi gezilecek önemli yerlerin fotoğrafları
Gelibolu Dupnisa güzergahı bilgileri
Türkiye mağaraları hakkında genel bilgiler
Türkiye müzeler, antik şehir ve tarihi kentler
Bümak Kırklareli Mağara Sistemi Raporu