Boğazkale Müzesi veya eski ismi ile Boğazköy Müzesi, bugün tarihi eserleri ve Hitit eserlerini barındıran ve Çorum’un Boğazkale ilçesinde bulunan Kültür Bakanlığı’na bağlı, barındırdığı eserler itibariyle de müzelerimiz arasında özel bir yeri olan müzedir. Çorum kenti siyasi ve idari olarak Karadeniz bölgesinde yer alsa da, ilçe fiziki olarak Orta Anadolu veya İç Anadolu bölgesi içerisinde yer almaktadır. Bu anlamda Çorum, ilginçtir ama her iki bölgede bulunmaktadır. Boğazköy’ün ismi Boğazkale olarak değiştiğinden dolayı Boğazköy Müzesi aynı zamanda Boğazkale Müzesi veya Hattuşa Müzesi olarak da geçmektedir. Müze, Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Boğazköy Müzesi veya Boğazkale Müzesi, Boğazkale’nin hemen girişinde bulunmakta ve Hattuşa antik kentine yürüme mesafesindedir. Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa ve etrafından çıkan eserlerin büyük bölümü Boğazkale Müzesi’nde sergilenmekte ve yine buradan çıkartılan eserlerin bir kısmı da Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi içerisinde sergilenmektedir.
Eğer Boğazkale Müzesi’ni gezmek için buraya gelirseniz civardaki Hattuşa antik kentini, Hititlerin Yazılıkaya Açık Hava Kaya Tapınağını ve araçla kısa bir mesafe ile gideceğiniz Alacahöyük Müzesi‘ni de gezmelisiniz. Tüm bu yerleri gezmek için en fazla iki gününüzü, planlayacağınız bu geziye ayırmalısınız. Özellikle yaz mevsiminde buraya civardaki antik yerleşimleri görmek için gelenler de olduğu için civardaki otelleri veya pansiyonları arayarak öncesinde yer ayırtabilirsiniz.
Boğazköy Müzesi fotoğrafları için tıklayınız
Boğazköy Müzesi Giriş Saatleri ve Ücreti 2024
Dini bayramların ilk günü öğlene kadar kapalı olan müzede hem yaz dönemi ziyaret saatleri hem de kış dönemi ziyaret saatleri bulunmaktadır. Yaz dönemi olan 15 Nisan ile 2 Ekim arasında açılış ve kapanış saatleri 08:30 – 19:00 saatleri arasıdır. Kış dönemi olan 3 Ekim ile 14 Nisan arası ziyaret saatleri ise 08:30 – 16:30 saatleri arasıdır. Müze gişesi kapanış saati ise yarım saat öncedir.
Boğazkale Müzesi girişinde Müzekart geçmektedir. Eğer Müzekart yoksa giriş ücreti 70TL‘dir. Bu önemdeki bir müze için giriş ücreti de gayet uygundur. Ayrıca müzenin girişi engelli vatandaşlarımız için uygundur. Müzede bir müze mağazası ve cafeterya ne yazık ki bulunmamaktadır. Boğazköy Müzesi telefon numarası 0364 4522006’dır.
Boğazköy Müzesi Eserleri
İki katlı olan müzede birbirinden ayrı tasarlanmış tematik sergi salonu, kronolojik sıra ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Bu sergi salonlarında sıra ile Kalkolitik dönem eserleri, Eski Tunç çağı eserleri, Asur Ticaret Kolonileri dönemi, Hitit dönemi, Demir çağı veya Frig dönemi eserleri, Galat dönemi eserleri, Roma dönemi eserleri ve Bizans dönemi eserleri bulunmaktadır.
Boğazköy Müzesi sadece Hattuşa – Boğazköy kazılarından çıkan tarihi sanat eserlerini barındırmaktadır. Hattuşa kazıları ve Hitit medeniyeti ile ilgili sayfayı ziyaret ederek bu konuda data detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Müzenin girişinde, ziyaretçiyi ünlü Boğazköy sfenksleri karşılamaktadır. Bu sfenkslerden biri Berlin Müzesi’nden, diğeri de İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nden getirilmiş ve 2011 yılından beri sergilenmektedir. Bilindiği gibi Berlin Müzesi’nde özellikle Bergama’daki Pergamon antik kentinden birçok eser bulunmaktadır.
Kalkolitik Dönem Eserleri
M.Ö. 5500 ile 3000 yılları arasındaki dönem olan Kalkolitik çağ buluntularının sergilendiği salonda çeşitli keski eşyaları ve kaplar ile ok uçları ve balta kalıpları bulunmaktadır. Boğazköy Müzesi’ndeki en eski eserler bu salondadır ve Hattuşa – Boğazköy kazılarında bulunmuş ve müzeye getirilmiştir.
Eski Tunç Çağı Eserleri
Bu salonda M.Ö. 3000 – 2000 yılları arasında yaşamış olan Hatti dönemine ait eserler bulunmaktadır. Anadolu’nun bilinen en eski ismi Hatti Ülkesi’dir. Hititler, Anadolu’ya geldiğinde burada Hattiler bulunmaktadır ve bu anlamda birbirlerinin kültürlerinden çok etkilenmişler.
Asur Ticaret Kolonileri Çağı Eserleri
Asur Ticaret Kolonileri dönemi, Asurlu tüccarların Anadolu’ya çeşitli malzemeleri Mezopotamya’dan getirdiği dönem olan M.Ö. 1920 – 1750 yılları arasıdır. Aslında bu ticaret, ilk olarak Anadolu’daki kalay ihtiyacından doğmuş ve kalay ticareti ile başlayıp sonrasında çeşitli malzemelerle zenginleşmiştir. Bu döneme ait eserler arasında müzede özellikle hiyeroglif yazı tabletleri ve çeşitli süs eşyaları bulunmaktadır. Bu eserlerin hepsi görülmeye değer eserlerdir.
Boğazkale Müzesi Hitit Dönemi Eserleri
Bu bölüm sergi salonları arasındaki en önemli salondur. Anadolu Medeniyetleri Müzesi haricinde birçok hiyeroglif tablet, çivi yazısı tableti, pişmiş toprak kaplar ve vazolar bu salondadır. Ayrıca salonda 3 boyutlu Hattuşa antik kenti maketi de bulunmaktadır. Sergi salonunun duvarları Hattuşa kazıları ile ilgili bilgiler veren panolarla doludur.
Hitit, Hatti dilindeki çivi yazısı tabletlerin içerikleri de çok çeşitlidir. Bazı tabletlerde fal ile ilgili bilgiler varken bazılarında da rüya tabirleri ile dini bilgiler, dualar veya dönemin sosyal hayatına ait bilgiler yer almaktadır. Tabletlerin yanında ayrıca çeşitli mühürler ve Hitit tanrı heykelleri de bulunmaktadır. Boğazköy Müzesi Hitit medeniyetini anlamak ve görmek isteyenler için tarif edilemez bir yerdir.
Hitit döneminde yapılmış çeşitli kabartmalar da yine bu salonda bulunmaktadır. Binlerce yıl önce Hitit taş ustalarının veya sanatçılarının yaptıkları bu kabartmalar dönemin zenginliğini ve sosyal hayatını bizlere anlatan tarihi sanat eserleridir.
Boğazköy Müzesi eserleri ayrıca bizlere Hititlerin askeri yapısı hakkında da bilgiler vermektedir. Hitit askerlerinin giydikleri bakır zırhlar ve çeşitli madenlerden yapılmış savaş eşyaları yine bu müzede sergilenmektedir. Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı veya Yazılıkaya Kaya Tapınağı da denilen Yazılıkaya’dan da Hitit dinine ait çeşitli eşyalar yine Hitit dönemi eserleri arasında görülebilmektedir.
Boğazköy Müzesi Diğer Sergi Salonları
Müzenin diğer salonlarında Frig dönemi, Galat dönemi, Roma dönemi ve Bizans dönemi çeşitli eserleri bulunmaktadır. Boğazköy Müzesi bahçesinde de bu dönemlere ait çeşitli mezar taşları ve monolitler bulunmaktadır.
Ayrıca Roma ve Bizans dönemlerine ait sikkeler ve dini eşyalar da bu salonlarda sergilenmektedir. Frig ve Galat dönemleri eserleri ise çeşitli süs eşyaları, kabartmalar ve pişmiş toprak kaplardan oluşmaktadır.
Boğazköy Müzesi veya Boğazkale Müzesi Tarihçesi
Boğazköy Müzesi eserleri ile birlikte açılış tarihi 12 Eylül 1966’tır ve kazılardan çıkartılan eserlerin depolanması ve sergilenmesi amacıyla Kültür Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Müdürlüğü ve Alman Arkeoloji Enstitüsü işbirliği ile kurulmuştur. Müze, bu tarihten 1978 yılına kadar Anadolu Medeniyetleri Müzesi bünyesinde kalmış ve 1978 yılında ayrılmıştır. İlk açıldığında Boğazköy olan müzenin ismi sonrasında Boğazkale olarak değiştirilmiştir.
1985 yılında Alacahöyük Müzesi ile birlikte Çorum Müze Müdürlüğü’ne bağlanmıştır. 2011 yılında ise müze tekrar düzenlenmiştir. Hattuşa’daki sfenksli kapının sfenksleri de 1907 yılında onarılmak üzere Berlin’e gönderilmiş, 1924 yılında biri İstanbul Arkeoloji Müzeleri‘ne geri verilmiş, diğeri ise 2011 yılında Boğazköy Müzesi’ne teslim edilmiştir. Zaten 2011 yılındaki düzenlemeye de hem sfenkslerin getirilmesi hem de modernize edilmesi ihtiyacı sebebiyle gerek duyulmuştur.
Boğazköy Müzesi Nasıl Gezilir?
Hitit müzesi olarak da anılan müze, Boğazkale’nin girişinde bulunmakta ve ilçenin merkezine çok yakın bir konumdadır, yürüyerek gidilebilir. Müze yenilendikten sonra eserler, ziyaretçilerin rahatça gezebileceği şekilde tematik salonlarda muhafaza edilmektedir. İki katlı olan müze ve müze bahçesi, toplamda bir buçuk saatlik bir zaman diliminde gezilebilmektedir.
Ayrıca İlgili Kaynaklar:
İç Anadolu bölgesi antik şehirler ve tarihi yerler
İç Anadolu bölgesi güzergahı
İç Anadolu bölgesi antik kent, tarihi şehir fotoğrafları
Türkiye müzeler, antik şehir ve tarihi kentler
Boğazköy veya Boğazkale Müzesi ve Müzekart
Boğazköy hakkında çeşitli bilgiler