Salda Gölü tabiat parkı, özellikle turkuaz renkli gölü ile Türkiye’nin son yıllarda özellikle tatil anlamında parlayan yıldızı ve ne yazık ki yakın tarihte yok olacağına dair bilgileri bilim insanlarınca dile getirilen milli parkımızdır ancak buna rağmen millet parkı yapımı da hızlanmış ve artık bu çalışmada sona gelinmiştir. Salda Gölü bilgileri olarak aşağıdaki içerikte Salda Gölü nerededir, konaklama nasıldır gibi konuların yanında, Salda gölü çeşitli özellikleri; derinliği, fotoğrafları ve yararları hakkında bilgiler bulunmaktadır.
Öncelikle Salda Gölü tabiat parkı, Burdur ilimizin güney batısında Yeşilova ilçesinde, Akdeniz bölgesi Göller Yöresi denilen bölgede bulunmaktadır. Burdur ilinin merkezine 77 km olan göl aynı zamanda Denizli iline de 100 km mesafededir. Bu iki kentimizden de ulaşım karayoluyla olup yol gayet düz ve keyiflidir.
Akdeniz bölgesi gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biri olan Salda Gölü gerek mavi ve turkuaz rengi, gerekse kumsalındaki beyaz çamurumsu kumunun özelliği ile aynı zamanda şifa dağıtmaktadır. Civardaki yöre insanı özellikle kumsalının beyaz renginden dolayı Maldivlere gönderme yaparak buraya Saldivler demektedir. Kısaca Türkiye’nin veya Burdur’un Saldivleri’dir burası. Yakın zamanda Salda Gölü’ne ‘Millet Bahçesi’ yapmak için ihale yapıldığı gibi ‘Salda Gölü’ne bir kaç turistik tesis yapılsa ne olur ki’ diyen bir grup bulunmakta. Yazımıza geçmeden önce Salda Gölü’nün başına geleceklerin ne olduğunun anlaşılabilmesi için Uzungöl sayfamıza bakmanızda yarar var.
Salda Gölü fotoğrafları için tıklayınız
Salda Gölü Nasıl Oluştu?
1989 yılında Doğal Sit Alanı statüsü verilen göl, içerisinde olduğu havza kuzeydoğu – güneybatı uzanımlı olarak Burdur Gölü havasından bir eşikle ayrılmaktadır. Havzanın şekillenmesi ve oluşumu 5 milyon ile 2 milyon yıl öncesi arası (Pliosen çağ) olmuştur. Gölün bulunduğu alan Kuaterner döneminde faylanmaya yol açan tektonik gelişmelere maruz kalmıştır.
Salda Gölü’nün doğusunda yer alan ve kalker formasyonlarından oluşan Kaletepe’nin göle bakan kısmı oldukça diktir ancak arazi çalışmalarından dolayı parçalanmış durumdadır. Tüm bu bulgular Salda’nın tektonik oluşumlu olduğunu göstermektedir. Göl çevredeki dere ve akarsulardan beslenmektedir. Buna rağmen son 20 yılda üç veya dört metre kadar geri çekilmiştir. Bu durum gölün etrafında gözlenebilir.
Salda Gölü Tabiat Parkı Özellikleri ve Bilgileri
Son yıllarda özellikle yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Salda Gölü, yakında kirlenecek diye çevrecilerin ilgisini ve tepkisini çekmiş durumdadır. Yine de gittiğimizde birçok tatil yerinden daha temiz durumdadır ki hep böyle kalmasını can-ı gönülden istemekteyiz. Çünkü göl ülkemizin en temiz gölüdür. Bununla birlikte zaman zaman bazı magandalar da çıkmıyor değil. Fakat her an görebileceğiniz bir jandarmaya, bu durumu şikayet edebilirsiniz. Her temiz olanın çok çabuk kirletildiği ülkemizde buna izin vermemek her yurttaşın görevidir.
Salda Gölü’nün derinliği son yıllarda kuruyan diğer göllerimize oranla umut vermektedir. Öyle ki 187 metre derinlikle Türkiye’nin en derin gölü olma özelliğini elinde tutmaktadır (en derin ikinci gölü ise Van Gölü’dür, 171 metre). Buna rağmen göl, alan bakımından küçüktür. Bununla birlikte gölün suyu alkali özellikle birlikte az tuzludur.
Salda Gölü kumsalı beyaz renktedir. Bunun sebebi gölde bulunan magnezyum elementidir. Magnezyumu göldeki bakteriler üretmektedir. Kumsalın bu renkte olması Mars’taki yeryüzü yapısı ile benzerlik göstermektedir ve bu da bilim insanlarının ilgisini çekmektedir. Dünya yüzeyinde bu şekilde iki yer bulunmaktadır; biri Salda Gölü diğeri de Kanada’da bir bölgedir. İskoç bilim insanı Prof. Dr. Mike Russel, Mars gezegeni ile bu benzerliği kanıtlamıştır. Bu araştırmalar 2008 yılında başlamıştır. Gölün ayrıca suyu tatlı ve soda kıvamındadır.
Salda Gölü Plajları ve Bilgileri
Burdur istikametinden Salda Gölü’ne geldiğinizde ilçenin kumsal kesiminde bir halk plajı mevcuttur. Ancak gölü daha iyi bilenler bu halk plajında değil Denizli tarafında olan batı tarafında girerler. Biz halk plajının paralı olup olmadığını bilmemekteyiz. Çünkü bu halk plajını duyduk ama oraya hiç gitmedik ve batı tarafındaki yerden göle girdik.
Gölün etrafındaki beyaz kumsal, çöküntü olduğu için üzerinde yürürken değişik bir his vermektedir. Aynı değişik hissi gölün içinde yürürken de hissediyorsunuz. Beyaz macunumsu bir şeyin üzerinde yürüyorsunuz sonuçta.
Göl, sahilden itibaren hemen derinleşmemektedir. Zaten gölün enfes turkuaz renginden ve mavinin tonlarından gölün derinleştiğini anlayabiliyorsunuz. Ancak özellikle dikkatli olmanızda fayda var.
Salda Gölü Şifalı Mı?
Salda Gölü’nün çamurumsu olan macun kıvamındaki kumunun şifa dağıttığı yönünde söylentiler mevcuttur. Özellikle burada yapılan çamur banyosunun sayısız derde deva olduğu söylenmektedir. Cilt hastalığı, sivilce, eklem ağrıları, sedef hastalığı problemi olanların bu çamurlarla şifa bulduğu söylenmektedir. Yine söylenenlere göre bu macunumsu çamurun cildi yumuşatma, gözenekleri açma, selüloit ve çatlak tedavisi ve toparlama etkisi, antiseptik tesiri ile akne ve sivilceleri yok etme, kırışıklıkları giderme, siğilleri yok etme özellikleri bulunduğu bilinmektedir. Tene sürülen bu çamur cildi germekte ve genç hissedilmesini sağlamaktadır (biz söyleyenlerin yalancısıyız).
Tüm bunların yanı sıra bu macunumsu çamurun kan dolaşımını hızlandırdığı, kasları rahatlattığı, antioksidan özelliği ile hücreleri yenilediği, cildi sıklaştırdığı, hormonları dengelediği, kadınsal hastalıklarından dolayı meydana gelen ağrıları azalttığı veya yok ettiği, bazı kemik ve kas hastalıklarını önlediği söylenmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve stresi azalttığı da yine söylenenler arasındadır.
Bu anlamda Salda Gölü çamur banyosunun önemine yöre halkı ayrıca vurgu yapmaktadır. Salda Gölü’ne yaklaşırken görülen uyarı tabelalarında ise göldeki macunumsu çamurun göl dışına çıkartılmaması gerektiğine dair uyarı levhaları bulunmaktadır.
Salda Gölü Tabiat Parkı Ekolojik ve Vahşi Yaşamı Bilgileri
Akdeniz bölgesinin iklimsel ve bitkisel özelliğinin yanında Salda, barındırdığı endemik türler açısından da önemli bir yere sahiptir. Gölün etrafında birçok bitki ve hayvan türleri yanında sadece burada yaşayan Sığırkuyruğu türünün 2 farklı cinsi burada yaşamaktadır.
Kış aylarında pasbaş, patka ve dik kuyruk ördekleri gölde görülmektedir. Bundan dolayı göl uluslararası öneme de sahiptir. Gölün çevresindeki ormanlık alan karaçam ağaçlarından oluşmaktadır.
Salda Gölü Çevresi ve Kumsalı
Halk plajı içeriğini dediğimiz gibi bilemesek de, gölün batısındaki kumsal girişinde özellikle gözleme, menemen ve buna benzer hafif yiyecekler bulabileceğiniz ve sahiplerinin civardaki insanların olduğu birkaç yer var. Ayrıca otopark olan burada bir de tuvalet mevcuttur. Söylemek gerekirse bu tuvalet çok pistir. Göle bu yerde gidiş düz ve yine beyaz renklidir. Ama göl kenarındaki veya içindeki gibi macunumsu değildir.
Ayrıca gölün etrafında lavanta tarlaları da olduğundan lavanta hasadı zamanında birçok fotoğrafçı buraya gelerek doğa veya düğün fotoğrafı branşlarında fotoğraf çekmektedir. Özellikle belirtmek görevimizdir; bu arkadaşların gölü ve etrafını kirletmemeleri gerekmektedir. Yoksa fotoğrafı çekilecek bir şey yakın zamanda kalmayacaktır.
Salda Gölü en başta da dediğimiz gibi son yıllarda Türkiye’nin yükselen bir turizm değeridir. Buradaki herhangi bir kirlilik, zaten sabit olan göl suyunun temizlenmesinin önüne geçerek gölü daha hızlı kirletecektir. Salda Gölü ile ilgili etraftaki bir kirletici faktörü gördüğünüzde bunu jandarmaya haber vermeniz gerekmektedir. Bu ayrıca bir yurttaşlık görevidir.
Salda Gölü Millet Bahçesi
01.02.2019 Tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Salda Gölü etrafına Millet Bahçesi yapacağını açıkladı. Bahçe için kullanılacak alanın 300 bin metrekare olacağını açıklayan Çevre Bakanı, ayrıca buraya tuvalet ve mescit yapacaklarını da sözlerine ekledi. Buna göre göle daha fazla ziyaretçi geleceğini ve bölgenin istihdamının artacağını da ayrıca belirtti. 2020 yılının sonunda millet bahçesi için son çalışmaların da yapıldığı ilgili mercilerce bildirilmiş olup yakın bir tarihte millet bahçesi açılacaktır.
Yollardan.com notu: Gülelim mi ağlayalım mı, gerçekten bilemedik.
Ayrıca İlgili Linkler:
Salda gölü fotoğrafları
Türkiye Milli Parklar Listesi
Akdeniz bölgesi gezilecek yerler, doğal güzellikler ve antik kentler
Akdeniz bölgesi antik kent, tarihi şehir ve müze fotoğrafları
Türkiye müzeler, antik şehir ve tarihi kentler
Salda gölü TÜBİTAK araştırması
Salda gölü Millet Bahçesi projesi